Bulgur pšenica jedna je od najzdravijih žitarica na svijetu. Da bismo vas bolje upoznali s ovom dijetnom namirnicom, donosimo vam sve njene prednosti i dobrobiti.
Bulgur pšenica posebna je žitarica koja se dobiva preradom različitih vrsta pšenice, a najčešće je riječ o durum pšenici. Iako je porijeklom sa Dalekog Istoka, danas se sve češće konzumira i kod nas. Bulgur pšenica zapravo je termički obrađena, a zatim mljevena žitarica.
No, bulgur nije samo ukusna žitarica, već je i bogata nutritivnim svojstvima važnima za naše zdravlje. Sadrži velike količine vlakana, proteina, ugljikohidrata, kalcija, željeza, cinka, vitamina B i dobrih masti.
S obzirom na nutritivne vrijednosti koje sadrži, bulgur pšenica pomaže pri probavnim problemima kao što su zatvor, proljev i nadutost, snižava kolesterol, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa te regulira tjelesnu težinu. Naime, bulgur je pšenica koja uvelike pomaže pri mršavljenju jer na prirodni način ubrzava naš metabolizam.
Bulgur možemo pripremati na mnogo različitih načina, ovisno o vašim željama i mogućnostima. Možemo ga jesti kuhanog, kao prilog, a također se dodaje osnovnim namirnicama. Najčešće se od bulgura izrađuju posebne pogačice, ukusna poslastica vrlo popularna u Turskoj.