Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
POVRĆE /

Bukovača: savjeti za uzgoj bukovače

Želite uzgojiti bukovaču? Mi vam donosimo nekoliko svajeta za uzgoj bukovače.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Bukovača je vrsta gljive bogata proteinima, finog je okusa i jako je zdrava. Koristi se i priprema za razna jela, a u Kini je koriste kao ljekovitu gljivu zbog njezinih svojstava.

Za uzgoj bukovače, važno je napomenuti kako je ona vrlo otporna gljiva - to ju čini pogodnom za uzgoj. Često ju možete vidjeti da raste u listopadnim šumama, na panjevima, uz mahovinu i na živom drveću. Ukoliko se nalazi na živom drveću - to znači da se s drvetom nešto loše događa. 

Bukovaču možete uzgajati tijekom cijele godine u kontroliranim uvjetima i na malim prostorima. Idealna temperatura za uspješan uzgoj bukovače je izmedu 25 i 28 Celzijevih stupnjeva. Zasijava se u vrećama od 25 kilograma, a ukoliko se zasijava leti tada vreća mora imati 20 kilograma supstrata. 

Prorastanje traje od 18 do 30 dana, ovisi o soju u kojem se nalaze zasijeni miceliji bukovače. Plodovi rastu svaka dva tjedna, a kada se klobuk bukovače uspravi - tada je vrijeme za berbu. 

Ubrana bukovača mora biti na temperaturi od 3 Celzijeva stupnja, a rok trajanja je samo 5 dana. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike