Bukovača je vrsta gljive bogata proteinima, finog je okusa i jako je zdrava. Koristi se i priprema za razna jela, a u Kini je koriste kao ljekovitu gljivu zbog njezinih svojstava.
Za uzgoj bukovače, važno je napomenuti kako je ona vrlo otporna gljiva - to ju čini pogodnom za uzgoj. Često ju možete vidjeti da raste u listopadnim šumama, na panjevima, uz mahovinu i na živom drveću. Ukoliko se nalazi na živom drveću - to znači da se s drvetom nešto loše događa.
Bukovaču možete uzgajati tijekom cijele godine u kontroliranim uvjetima i na malim prostorima. Idealna temperatura za uspješan uzgoj bukovače je izmedu 25 i 28 Celzijevih stupnjeva. Zasijava se u vrećama od 25 kilograma, a ukoliko se zasijava leti tada vreća mora imati 20 kilograma supstrata.
Prorastanje traje od 18 do 30 dana, ovisi o soju u kojem se nalaze zasijeni miceliji bukovače. Plodovi rastu svaka dva tjedna, a kada se klobuk bukovače uspravi - tada je vrijeme za berbu.
Ubrana bukovača mora biti na temperaturi od 3 Celzijeva stupnja, a rok trajanja je samo 5 dana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil