Rezidba je osnovni pomotehnički zahvat. Voćke u intenzivnim nasadima je potrebno orezivati iz više razloga. Prvi je postizanje pravilnog omjera između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Osim toga, regulira se ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. U nastavku saznajte kako orezati voćke.
One voćke koje se redovito orezuju bolje rode i tvore dovoljno rodnih pupova iz kojih će se sljedeće vegetacijske sezone razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju, što povoljno utječe na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svjetla i prozračnosti brže suše i rjeđe dolazi do infekcija.
Kako orezati voćke?
Kod postupka rezidbe koriste se škare, noževi, pile. Alat mora biti čist i dezinficiran. Škare se koriste s dvostrukom oštricom ili jednom oštricom i fiksnim krakom. Postoje škare s dugačkim ručkama. Ako želimo proširiti krošnju, režemo iznad pupa okrenutog prema van.
Rez ne smije biti preblizu ni predaleko od pupa. Rezovi moraju biti kosi i to prema suprotnoj strani na kojoj se nalazi pup. Pila se koristi za uklanjanje debljih grana. Rubovi na presjeku reza poravnaju se s nožem za cijepljenje, a rane premažu s voćarskom pastom ili voskom.
Kod piljenja deblje grane valja spriječiti raskrečivanje.bDakle, nakon započetog reza, valja s gornje strane prijeći na suprotnu stranu (onu ispod) i napraviti novi rez. Rez se radi od dolje prema gore nekoliko centimetara. Nakon toga treba ponovno prijeći na rez na gornjoj strani sve do potpunog odvajanja grane.
Sada znate kako orezati voćke.