U restoranima postoje određena pravila ponašanja kojih biste se trebali pridržavati. Kako bismo vam u tome pomogli, u kratkom vam vodiču donosimo osnovne savjete za bonton u restoranu.
Prvo pravilo bontona odnosi se već na sam ulazak u restoran. U tom slučaju, naime, najprije ulazi muškarac čiji je zadatak otvoriti i pridržavati vrata ženi. Osim toga, njegova je obaveza pridržati njezin kaput,smjestiti ga u garderobu te se pobrinuti za rezervirani stol.
Drugo pravilo bontona u restoranu odnosi se na biranje jela i pića. Muškarac je taj koji pita žensku osobu što želi popiti ili pak piće predlaže sam. Izbor i točenje pića pripada muškarcu, dok jelo bira žena. Muškarac je taj koji zatim naručuje odabrano jelo.
Sljedeće pravilo bontona u restoranu podrazumijeva ponašanje za stolom. Pristorjno ponašanje u restoranu podrazumijeva konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja te obavezno korištenje odgovarajućeg pribora za jelo.
Položaj pribora za jelo na tanjuru također je vrlo važan. Ako želite nakratko stati s jelom, ali ne mislite prestati, važno je da svoju vilicu i svoj nož stavite na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva. Na taj ćete način konobaru poručiti da još uvijek jedete.
Kada završite s jelom, vilicu i nož potrebno je postaviti u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. Time ćete konobaru poručiti da ste gotovi s jelom te da slobodno može odnijeti vaš tanjur sa stola.
Pri izlasku iz restorana, muškarac je taj koji uzima kaput ženske osobe te pridržava vrata. Ženska osoba je ta koja iz restorana izlazi prva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!