Zaštite plod /

Bolesti vinove loze i kako ih spriječiti?

Image

Kako biste uspješno mogli zaštititi svoj vinograd od bolesti, potrebno je poznavati bolesti vinove loze te uvjete pod kojima bolest nastaje

14.7.2017.
15:11
VOYO logo

Najpoznatije bolesti vinove loze zasigurno su plamenjača vinove loze, pepelnica vinove loze te crna pjegavost rozgve.

Plamenjača vinove loze je bolest vinove loze koja je u Hrvatskoj poznatija kao peronospora, a u Europu je donesena iz SAD-a. Bolest napada mladicu, grozd, list i bobe. Ovu bolest vinove loze prepoznat ćete po tome što se na najdonjim, mladim listovima pojavljuju svjetlije zelene do žute "uljane" mrlje koje se postupno povećavaju u promjeru do 3 centimetra.

Zaraženi dijelovi lista poprimaju crvenkasto - smeđu boju, a na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja, koja postupno počinju smeđiti, a tkivo se suši i odumire. Zaraženi listovi izvor su zaraze bolesti za sve ostale zdrave organe. Vinograd od ove bolesti vinove loze možete zaštititi tako da uzgajate sorte otporne na peronosporu, a ako vinograd podižete na niskom tlu, neka to bude na mjestu koje je izloženo propuhu.

Osim toga, plod možete zaštititi od bolesti vinove loze skidanjem vršaka kojima se odstranjuju i zaraženi listovi, te prskanjem koje je poželjno obaviti 4 do 6 puta u godini kako bi se postigla zadovoljavajuća zaštita od bolesti vinove loze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga bolest vinove loze je pepelnica. Pepelnica je prvi put zabilježena 1845. u Londonu, a u idućih šest godina proširila se u svi zemljama Mediterana. Ova bolest vinove loze napada listove, zelene izboje, vitice, cvat i bobe. Pepelnica se očituje na svim zelenim dijelovima. Na licu zaraženih listova pojavljuje se bjelkasta prevlaka, koja čini da napadnuti dijelovi zaostaju u rasti, te dolazi do kovrčanja i uvijanja lista, a kod jačih zaraza dolazi so sušenja čitavog lista. Najveću štetu pepelnica napravi na bobama. Bobe grožđa koje su zaražene zaostaju u razvoju te pucaju. Osjetljive vinske sorte su Chardonnay, Borgonja, Carignan, Plemenka i Portugizac. Od pepelnice je najbolje vinsku lozu zaštititi fungicidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesti vinove loze čiji je uzročnik najkasnije otkriven je crna pjegava rozgva. Uzorak ove bolesti je pronađen tek 1973.godine, a crna pjegava rozgva je bolest vinove loze koja biljku postupno iscrpljuje i time smanjuje urod iz godine u godinu. Posljedica bolesti je usporen rast mladica i sušenje listova na njima. Ova bolest vinove loze dovodi do postupnog odumiranja zaraženog čokota, a uspjeh borbi protiv bolesti postaje vidljiv tek upornom zaštitom nakon dužeg vremena. Na ovu bolest vinove loze osjetljive su sve sorte.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike