Kostriš je biljka koja raste samoniklo na njivama, livadama i neobrađenoj zemlji, pogotovo u blizini kukuruza ili žita. Donosimo vam sve što biste trebali znati o ovom ljekovitom bilju.
Kostriš ili zeljasti ostak (lat. Sonchus oleraceus) jednogodišnja je biljka iz porodice glavočika, karakteristična po uspravnoj stabljici, oštro nazubljenim listovima, žutkastim cvjetovima te dobro razvijenom korijenu. Kostriš je vrlo sličan maslačku.
Ova biljka je samonikla, a najčešće raste na njivama, zapuštenim livadama i neobrađenoj zemlji. Posebno je možemo pronaći među usjevima kukuruza ili žita. Kostriš je uglavnom rasprostranjen na širem području Europe i zapadne Azije.
Ova biljka poznata je i po ljekovitim svojstvima zbog čega se sve češće upotrebljava u narodnoj medicini. Jestivi su mladi listovi, a idealno vrijeme za njihovo braje je proljeće i rano ljeto. Najvažnije je da se listovi uberu prije cvatnje kostriša, tada je njihovo djelovanje najučinkovitije. Mogu se konzumirati sirovi pa se dodaju u razne salate te kuhani u obliku ukusnog variva. Kostriš je biljka bogata hranjivim nutritivnim vrijednostima, posebno velikom količinom vitamina C.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!