Bijeli dud je drvo kuglaste krošnje koje naraste do 20 metara visine. Biljka potiče iz sjeverne Kine, no danas je rasptrostranjena po cijelom svijetu.
Bijeli dud se počeo uzgajati prije 4000 godina u Kini za potrebe proizvodnje svile. U pojedinim dijelovima Sjeverne Amerike, bijeli dud se nalazi na popisu invanzivnih vrsta.
Lišće bijelog duda hrana je ličinkama dudovog svilca.
Plodovi bijelog duda imaju široku primjenu, od prerade do konzumacije sirovih plodova. Plod bijelog duda sadrže brojne hranjive tvari kao što su organske kiseline, vitamin C, pektin, karotin...
Prerađeni plod bijelog duda koristi se kod želučanih tegoba, groznice, upale krajnika i kašlja, a u kineskoj tradicionalnoj medicini, osim ploda, kao prirodni lijekovi koriste se i grančice, listovi i kora bijelog duda.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!