Autohtone sorte vinove loze
Autohtone sorte vinove loze uzgajaju se dugi niz godina na određenom području i nema ih drugdje u svijetu u uzgoju.
Najviše autohtonih sorti vinove loze porijeklom je iz Dalmacije, s dalmatinskih otoka, iz dalmatinskog zaleđa, s istarskog područja te hrvatskog zagorja. Ipak, vinska tradicija je prisutna u gotovo cijeloj Hrvatskoj, uključujući i Slavoniju i Podunavlje.
Pretpostavlja se da u Hrvatskoj postoji oko 130 autohtonih sorti. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih autohtonih vinskih sorti:
Muškat Momjanski: porijeklom iz Istre, blago slatkastog okusa
Pošip bijeli: porijeklom s otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Umjereno povišene kiselosti
Bogdanuša bijela: porijeklom s Hvara, naglašene kiselosti
Malvazija Istarska: dva tipa vina, jedna malvazija je svježa, cvjetno voćnih aroma. Drugi tip malvazije je odležana malvazija, laganog gorkastog okusa badema
Žlahtina: porijeklom s otoka Krka, nježna i lagana, idealno ljetno vino
Graševina: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, suho vino
Frankovka: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, slatkasto i lagano vino
Traminac: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, slatkasto vino
Rajnski rizling: porijeklom iz Zagorja, citrusnih nota
Sauvignon bijeli: porijeklom iz Zagorja, lagan okus
Plavac mali: porijeklom iz Dalmacije, nježne arome
Plavec žuti: porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, neutralnog okusa
Hrvatica: porijeklom iz Istre, lagano gorkastog okusa
Dišeća ranina bijela: porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, ugodne, nenametljive arome.