Autohtone sorte vinove loze uzgajaju se dugi niz godina na određenom području i nema ih drugdje u svijetu u uzgoju.
Najviše autohtonih sorti vinove loze porijeklom je iz Dalmacije, s dalmatinskih otoka, iz dalmatinskog zaleđa, s istarskog područja te hrvatskog zagorja. Ipak, vinska tradicija je prisutna u gotovo cijeloj Hrvatskoj, uključujući i Slavoniju i Podunavlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretpostavlja se da u Hrvatskoj postoji oko 130 autohtonih sorti. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih autohtonih vinskih sorti:
- Muškat Momjanski: porijeklom iz Istre, blago slatkastog okusa
- Pošip bijeli: porijeklom s otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Umjereno povišene kiselosti
- Bogdanuša bijela: porijeklom s Hvara, naglašene kiselosti
- Malvazija Istarska: dva tipa vina, jedna malvazija je svježa, cvjetno voćnih aroma. Drugi tip malvazije je odležana malvazija, laganog gorkastog okusa badema
- Žlahtina: porijeklom s otoka Krka, nježna i lagana, idealno ljetno vino
- Graševina: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, suho vino
- Frankovka: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, slatkasto i lagano vino
- Traminac: porijeklom iz Slavonije i Podunavlja, slatkasto vino
- Rajnski rizling: porijeklom iz Zagorja, citrusnih nota
- Sauvignon bijeli: porijeklom iz Zagorja, lagan okus
- Plavac mali: porijeklom iz Dalmacije, nježne arome
- Plavec žuti: porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, neutralnog okusa
- Hrvatica: porijeklom iz Istre, lagano gorkastog okusa
- Dišeća ranina bijela: porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, ugodne, nenametljive arome.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa