NAUČI SVE O ANĐEOSKOJ TRUBI / Anđeoska truba: savjeti za sadnju, uzgoj i održavanje

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Zanima vas kako se uzgaja anđeoska truba? Da bismo vam pomogli, donosimo vam savjete za uzgoj i održavanje ovog prekrasnog cvijeća

8.4.2017.
16:00
Pixabay
VOYO logo

Anđeoska truba prekrasan je cvijet koji sve češće možemo vidjeti i na našim prostorima. Nije zahtjevna za uzgoj, a svakom balkonu i vrtu pružit će posebnu čar.

Porijeklo i karakteristike anđeoske trube

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđeoska truba ili, kako je još znaju nazivati, Burgmansiasuaveolens biljka je trajnica koja pripada porodici Solanaceae. Ovaj prekrasan cvijet prvi se put pojavio na području sjevernih Anda, odakle se vrlo brzo proširio na ostatak svijeta. Danas ga možemo pronaći u gotovo svakom vrtu ili na balkonima.

Anđeoska truba zapravo je zimzeleni brzorastući grm koji u svom prirodnom staništu može doseći visinu od šest metara. Uzgaja li se u teglama, truba u pravilu naraste do dva metra. Cvate od lipnja pa sve do kasne jeseni, a vrhunac cvatnje doživljava u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karakteristična je po jajolikim listovima i jednostrukim mirisnim cvjetovima raznih boja. Cvjetovi anđeoske trube najčešće dolaze u žutoj, bijeloj, crvenoj, ružičastoj te narančastoj boji. Tijekom dana, oni su poluotvoreni, dok se predvečer potpuno otvaraju. Što se tiče mirisa anđeoske trube, on je vrlo opojan i ugodan.

Sadnja, uzgoj i održavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđeoska truba nije zahtjevna za uzgoj, ali važno je naglasiti da zbog osjetljivosti na niske temperature ne mogu prezimiti u našim krajevima, stoga ih je preko zime potrebno držati u zatvorenom i zaštićenom prostoru. Tijekom ljeta slobodno se uzgajaju na otvorenom, a nabolja mjesta za sadnju jesu sunčana i polusjenovita mjesta.

Zbog brzog isušivanja zemlje, trubi ne odgovara podnevno sunce pa se preporučuje da je u to vrijeme u polusjeni. S obzirom na to da je porijeklom iz izrazito vlažnih područja, anđeoska truba ima velike potrebe za vlagom. Tijekom ljetnih mjeseci i visokim temperatura, ovo cvijeće je potrebno zalijevati nekoliko puta dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo