Vrt i okućnica /

Američki celer listaš - Celer koji se dosta konzumira u Americi

Image
Foto: Pexels

Američki celer listaš odnedavno je na našem tržištu prisutan kao celer debelih liski, a više o tome kakav je američki celer listaš čitajte u nastavku

9.1.2020.
0:06
Pexels
VOYO logo

Američki celer listaš je pomalo slatkast, a sitno izrezan zanimljiv je aromatični dodatak svježim salatama. 
Ova vrsta celera bogata je vitaminom C i folatom (vitaminom B skupine) koji pozitivno djeluje na zdravlje srca. 
Štoviše, konzumiranje celera pomaže normaliziranje visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi.
Američki celer listaš potječe iz područja oko Sredozemnog mora, gdje je divlji celer rasprostranjen na vlažnim zaslanjenim tlima uz more. Odatle se proširio po cijeloj Europi. Koristi se kao ukrasna i ljekovita biljka još u starom Egiptu. Stari Grci koristili su ga pri pogrebnim svečanostima zbog njegova jakog mirisa. Kao povrće koristi se u Europi od 17. stoljeća.

Sadrži fitokemikalije među kojima se ističu terpenoidi. Jedan od njih je limonen koji sprječava razvoj tumora. 

Ne bez razloga je američki Institut za istraživanje raka, uvrstio američki celer listaš među biljke čije redovito konzumiranje pomaže u sprječavanju nastajanja zloćudnih bolesti.

Nekoliko je sorti celera. U našim je krajevima udomaćen celer izraženog korijena. Koristi se za pripremu juha i variva. Posebno je poželjan sastojak pikantnih mesnih umaka. Može se i sirov dodati salatama. Potrebno ga je samo očistiti i izribati.
U kulturi su se razvile tri varijante: američki celer listaš (A g. var. secalinum Alef.), vrlo intenzivnog mirisa od kojeg se koristi samo lišće, celer rebraš (A. g. var. dulce Mill.) od kojeg se koriste lisne peteljke i lišće, te celer korjenaš (A g. var. rapaceum Mill.), od kojeg se koristi zadebljali korijen i lišće.
U Europi i Sjevernoj Americi celer je dosta raširena kultura. U zemljama Europske unije uzgaja se na oko 15.000 ha, ali zastupljenost je varijeteta po zemljama različita. Tako se u Njemačkoj i Nizozemskoj gotovo 100% uzgaja korjenaš, a u Francuskoj je zastupljenost korjenaša oko 56%, a rebraša 44%. Rebraš je najviše zastupljen u Italiji i Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nas je također najviše zastupljen korjenaš, a rebraš i američki celer listaš praktično su nepoznati. Glavna je proizvodnja celera je u kućnim vrtovima i na obiteljskim 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo