Aleva paprika poznatija kao kajenska papričica jedan je od najzdravijih prirodnih lijekova i začina koji se koriste širom svijeta. Što je aleva paprika crvenija i ljuća to su njezina medicinska svojstva bolja.
Aleva paprika se koristi u mnogim svjetskim kuhinjama, posebice u Meksiku gdje je ovaj začin nezaobilazan sastojak umaka i marinada. Može se dodati raznim jelima od mesa ili povrća, a aleva paprika iako se može koristiti svježa, češće se koristi sušena ili mljevena u fini prah.
Aleva paprika koristi se i u prirodnoj medicini. Odlična za ublažavanje bolova kod upala, a posebno je korisna kod bolova u vratu i leđima, te kod upala mišića. Aleva paprika regulator je krvnog tlaka, a njeno poznato svojstvo je da zaustavlja krvarenje na vanjskim i unutrašnjim ranama.
U slučaju posjekotina, krvarenja ili ogrebotina potrebno je staviti malo mljevene aleva paprike i ona će zaustaviti krvarenje. Ovako malena količina paprike neće peći na rani, a krvarenje će biti zaustavljeno, a aleva paprika će omogućiti i brže zarastanje bez ožiljaka. Za unutrašnje ranice najbolje je popiti malo mljevene aleva paprike razmućene u čaši vode.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!