OGLAS

Geografija i turizam / Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak

Image
Foto: www.pixabay.com

Znate li gdje se nalazi jezero Borovik i koja je njegova dubina?

19.6.2020.
10:24
www.pixabay.com
VOYO logo

Borovik je umjetno jezero smješteno zapadno od Đakova. Stvoreno je pregradnjom korita rijeke Vuke 1978. godine. Jezero ima površinu od 160 hektara s dubinom od 15 m, dužine cca 7000 m, prosječne širine cca 300 m i ukupne zapremnine vode 8 500 000 m3 .

Na mjestu sadašnjeg jezera nekada se nalazilo naselje Borovik po kojem je i dobio naziv. zauzima 2,93 kilometra najuzvodnijeg dijela nekadašnjeg korita Vuke. Prvenstvena namjena je obrana od poplava i navodnjavanje, koje je moguće korištenjem dva milijuna kubičnih metara godišnje. Akumulacijsko jezero Borovik  je zapremnine 7.950.000 kubičnih metara, a prosječna širina joj je oko 200 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka brana višenamjenske akumulacije sagrađena je na području današnjih općina Drenje i Levanjska Varoš, a naziv je dobila po istoimenom, kako ističu u Hrvatskim vodama, napuštenom naselju, koje je formiranjem akumulacije potopljeno.

Vuka je zbog svoje ćudljivosti u prošlosti često plavila, ali zabilježena su i česta presušivanja. 
Bogatstvu vode svjedoče i četiri manje alumulacije: Dolić, Oraški dol, Pavlov dol i Babin dol, koje su sagrađene u neposrednoj blizini akumulacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz obitelj, prijatelje i roštilj nigdje ne može biti loše, ako tomu još pridodamo i slikovit spoj vode i šume uz jezero Borovik ugođaj je potpun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo