Play ponuda

EVO NEŠTO ZA ANTIVAKSERE / Mrežama kruži dokument iz Jugoslavije: U vrijeme Tita su ovako kaznili omladince koji su odbili cjepivo

Image

Čitava radna brigada bila je osramoćena oduzimanjem prestižnog naziva 'udarne' jer se 90 omladinaca nije htjelo cijepiti. Bilo je to 1947. godine

13.11.2021.
12:25
Play ponuda

Ovih dana društvenim mrežama na internetu kruži preslik jednog dokumenta iz 1947. godine koji se danas čini ponovno aktualnim jer se odnosi na cijepljenje, odnosno odbijanje cjepiva.

Riječ je o Odluci koju je donio Glavni štab omladinskih radnih brigada na gradnji pruge Šamac-Sarajevo. Podsjetimo, nakon Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji započela je obnova i izgradnja infrastrukture, pri čemu su važnu ulogu imale omladinske radne akcije. Gradnja spomenute pruge bila je jedna od najpoznatijih.

Osramoćena je čitava brigada

Uglavnom, Odlukom čiji preslik kruži internetom ''kažnjava se III. Lička brigada oduzimanjem naziva udarne'' uz obrazloženje da se ''90 omladinaca iz brigade nije htjelo cijepiti te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca''.

shimmer fallback
shimmer fallback

U odluci stoji i naređenje da se ista pročita pred strojevima svih brigada na omladnskoj pruzi Šamac-Sarajevo.

Iako neki danas pišu kako je onodobne ''antivaksere'' malne kaznio sam Josip Broz Tito, riječ je o odluci kojom je čitav kolektiv spomenute brigade osramoćen oduzimanjem prestižnog naziva, dok se pojedinačno kažnjavanje onih koji su odbili cijepljenje ne spominje u tom dokumentu. Također, odluku nije donio Tito, nego Glavni štab - danas bi rekli stožer - omladinskih radnih brigada na samom gradilištu pruge.

Play ponuda
Play ponuda