Bilo da ih jedete kao međuobrok sa malo soli i mljevenim crnim biberom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuhana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog holin.
Priprema tvrdo kuhanog jaja jedna je od onih tehnika koje su varljivo jednostavne. Premda ne uključuje nikakve kulinarske finese i zahtijeva tek jednu namirnicu, jako puno toga može poći krivo. Kada pripremate kuhana jaja često se pitate da li treba posoliti vodu u kojoj ćete kuhati jaja? Iako su mišljenja podijeljena, ipak objašnjenja su na strani soljenja vode u kojoj će se kuhati jaja. Evo i zašto.
Kuhanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da sol ubrzava ključanje vode, nego je ona, nakon što proključa, toplija je nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuha. Naravno, budući da je riječ o malim količinama soli i kratkom vremenu kuhanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.
Drugi razlog za ubaciti malo soli u vodu za kuhanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je pojasnio Jamie Oliver. Slavni tvrdi kako dodavanje "malog prstohvata soli" u vodu prije kuhanja pomaže da prilikom kuhanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da bjelanjak ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj mjeri.