Vrganji su vrlo poznate i cijenjene gljive koje spadaju u porodicu Boletaceae. Karakterizira ih debela, sočna i mesnata klobučasta kapica te cilindrična, tubasta noga. Vrganji su često omiljeni među ljubiteljima gljiva zbog svog izvrsnog okusa i teksture te se često koriste u kulinarstvu. No, koje vrste vrganja postoje?
Postoji mnogo vrsta vrganja, ali neke vrste rastu samo u određenim okolinama. Najčešće i najpopularnije vrste vrganja su bijeli vrganj, crni vrganj, zlatni vrganj i lisičarski vrganj. Bijeli vrganj je najpoznatija vrsta vrganja. Klobuk je smeđe do tamno smeđe boje, dok je noga bijela. Ova vrsta ima izraženu mrežicu na donjoj strani klobuka koja postaje tamnija kako gljiva stari. Bijeli vrganj je vrlo cijenjen u kulinarstvu i ima izraženu aromu i okus.
Crni vrganj je sličan bijelom vrganju, ali ima tamniji klobuk i nježniju mrežicu ispod klobuka. Ima bogat okus i koristi se u mnogim jelima. Zlatni vrganj ima zlatni klobuk i svjetliju nogu. Ima blagu, ali ugodnu aromu. Lisičarkasti vrganj ima svijetlo smeđi klobuk s izraženom mrežicom na donjoj strani. Kao i drugi vrganji, ima izvrsnu aromu i koristi se u kulinarskim pripremama. Ove vrste vrganja izvrsno se slažu s krumpirom te u raznim vrstama umaka.