Vinarstvo / Što je buteljiranje vina? Kako buteljirati vino kod kuće?

Image
Foto: Pixabay

Želite sačuvati vino u posebnim bocama za vino i ostaviti ga da sazrijeva nekoliko godina? Potrebno je znati kako buteljirati vino. Saznajte što je buteljiranje vina i kako buteljirati vino kod kuće.

1.7.2023.
10:39
Pixabay
VOYO logo

Kućna proizvodnja vina zahtijeva znanje i predanost. Međutim, proces nije tako kompliciran kao što se može činiti. No, čak i da ne proizvodite svoje vino već ga samo želite buteljirati, to neće stvarati problem. Buteljiranje vina je proces punjenja vina u boce nakon završene fermentacije i zrenja. No, kako buteljirati vino?
Prvo što trebate učiniti kada želite buteljirati vino je priprema boca. Boce za vino moraju biti apsolutno čiste i sterilizirane. Nakon toga ulijte malu količinu vina u boce i isperite ih. Možete čak uliti malu količinu vina u jednu bocu, isprati je, a zatim to isto vino pretočiti u sljedeću bocu i tako dalje. Vino iz demižona pretočite u boce. Da biste to učinili, demižon stavite iznad razine boce kako bi tekućina mogla lagano otjecati.
Najbolji način buteljiranja vina je sifoniranje jer se na taj način uklanjaju eventualni talozi. Pazite da ne prepunite boce. Trebali biste ostaviti razmak od otprilike jednog 2 cm između vina i čepa. Nakon toga začepite boce. Obavezno koristite nove čepove kako biste zajamčili hermetičko zatvaranje. Kako bi se izbjegla oksidacija, postupak zatvaranja mora se provesti što je brže moguće. Također možete koristiti sumporni dioksid da spriječite oksidaciju, posebno ako želite sazrijevati svoje vino nekoliko godina. Ako ste napravili vino koje se konzumira mlado, preporuča se da ga nakon punjenja u boce ostavite nekoliko dana prije kušanja. Buteljirano vino čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Temperatura treba biti stalna, a okolina bez neugodnih mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo