Sportovi za djecu / Izaberite idealan sport za vaše dijete

Aktivno bavljenje sportom važno je za svaki uzrast, a posebice za djecu. Sportovi za djecu omogućuju im cjeloviti razvoj, ali i kvalitetno provedeno vrijeme.

30.9.2021.
15:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bavljenje sportom od iznimne je važnosti za svakog pojedinca jer omogućuje očuvanje i poboljšanje zdravlja. Dobna skupina za koju je bavljenje tjelesnom aktivnošću od iznimne važnosti jesu djeca jer se time kod njih potiče cjeloviti rast i razvoj. Drugim riječima, aktivnim sudjelovanjem u sportskim aktivnostima kod djece se potiče cjelovit mentalni i fizički razvoj.

Idealna dob za uvođenje djece u sport ne postoji, već se preporuča da se krene što ranije s laganim, rekreativnim aktivnostima, naravno sve u razgovoru i prema preporuci pedijatra i ostalih stručnjaka.

Sportovi za djecu ne razlikuju se uvelike od onih za odrasle, osim što se koriste manje težine, npr. lopte te manji tereni. Kojim će se sportom dijete baviti ovisi o njegovim željama, ali i njegovom zdravstvenom stanju. Isto tako, na samom početku bavljenja djeteta s određenom sportskom aktivnošću, važno je nabrojati koji sportovi za djecu postoje kako bi si ono moglo samo izabrati čime se želi baviti, ali isto tako objasniti određena društvena i sportska pravila.

Sportovi za djecu se mogu podijeliti na samostalne (atletika, gimnastika, tenis, plivanje, itd.) ili grupne (nogomet, rukomet, košarka, hokej, itd.).

U nastavku pročitajte koji su to sportovi za djecu idealni još od najranije dobi.

Prvi od takvih jest gimnastika koja je jedan od naj bazičnih sportova. Gimnastika pozitivno utječe na sve aspekte djetetova života, a oni se mogu njome početi baviti još od najranije dobi.

Drugi sport jest plivanje jer ima pozitivan učinak na oblikovanje tijela i općenito fizičko zdravlje. Preporučljiva dob za bavljenje ovim sportom jest nešto kasnije nego li kod gimnastike, odnosno preporuča se da se dijete aktivno počinje baviti plivačkim disciplinama s pet godina.

Nadalje, važan sport za djecu jest i sama kraljica sporta, odnosno atletika. Razlog tome jest taj što se, trenirajući ovaj sport, kod djece razvija psihičko zdravlje, odnosno oni se uče disciplini te poštivanju pravila. Ovisno o disciplini, idealna dob za bavljenje ovim sportom jest od pete godine nadalje.

Što se tiče grupnih sportova, preporuča se da se djecu u njih uključi što ranije kako bi se ona socijalizirala, ali i naučila društvenim pravilima, poput odgovornosti, upornosti, važnosti timskog rada i sl. Osim toga, grupnim sportovima također se utječe na cjeloviti razvoj, a pritom se djeca vrlo dobro zabavljaju.

Sportovi za djecu vrlo su važni te se preporuča roditeljima da svoju djecu u iste uključe što je ranije moguće. Isto tako, preporuča se da djeca probaju što je više sportova moguće kako bi se u konačnici mogli opredijeliti za jedan ili manji broj njih te si na taj način osigurati stalnu sportsku aktivnost.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali