Vrganji su jedne od najtraženijih divljih gljiva, a po popularnosti među iskusnim beračima gljiva mogu parirati smrčku. Vrganji imaju dvije kratke sezone dva puta godišnje. Vrganji se u šumi često prepolove po dužini kako bi se provjerilo ima li neželjenih rupa i stoga ćete ih često pronaći prepolovljene. No, kada počinje sezona vrganja?
Sezona vrganja počinje od rujna do studenog, a ponovno su dostupni u ožujku ili travnju tijekom kratke proljetne sezone. Vrganji imaju karakterističan izgled s debelim mesnatim drškom i kapom koja se može mijenjati u boji od smeđe do crne, ovisno o vrsti i stupnju zrelosti te ih je lako prepoznati u šumi, kada su u sezoni.
Vrganji se smatraju delikatesom i vrlo su popularni u kuhinji, pogotovo kada počne sezona vrganja. Jednostavno pirjajte ovu gljivu kako biste dobili snažan i bogat zemljani okus. Vrganji su izvrsni u juhama, umacima ili pirjani, a izvrsno se slažu s krumpirom.