Bez obzira što mnogi misle kako je roštiljanje "baci meso i povrće na vatru", to ni približno nije tako. Naime, tajna ukusnih jela s roštilja krije se u pažljivoj pripremi i pomno odabranim začinima. Sve je jednako važno: od kupnje kvalitetnog mesa, ribe i povrća do pripreme marinade i štapića za ražnjiće. Hladne namirnice mogle bi izvana zagorjeti, a unutra ostati sirove, stoga ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka. Oboružajte se i alatom za premazivanje - ulje će zatvoriti meso, zbog čega će iznutra ostati sočno. Evo, nekih recepata zbog kojih će vam se sav taj trud uistinu isplatiti.
Marinirane bukovače s roštilja
Sastojci: 500 g bukovača, 2 žlice majčine dušice, 1 žlica sezamovog ulja, 1 žlica đumbira, 2 ljutike, 2 češnja češnjaka, 1 čili papričica, 1 žlica meda, 4 žlice sherryja
Priprema: Nasjeckajte i pomiješajte sve sastojke, osim majčine dušice i gljiva, za marinadu. Zatim je prelijte preko gljiva i ostavite da se marinira 1-2 sata, povremeno okrećući gljive. Maksimalno zagrijte roštilj i pecite gljive 8-10 minuta s donjom stranom okrenutom prema gore, povremeno ih polijevajući marinadom dok ne budu pečene i mekane. Stavite gljive u tanjur za posluživanje. Prelijte preostalom marinadom i sokovima od pečenja. Poslužite posute majčinom dušicom.
Argentinski odrezak s umakom chimichurri
Sastojci: 4 goveđa odreska, stručak peršina, 1/2 žlice crvene paprike, 2 lovorova lista, 6 češnjeva češnjaka, dl šalice vinskog octa, 1 i 1/2 žličica origana, 0,125 dl maslinova ulja, sol, 1/2 žličice papra
Priprema: Za umak pomiješajte peršin, papriku, lovor, vinski ocat, bijeli luk, origano, ulje, papar i sol te sve miksajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do šest mjeseci. Odrezak pecite na roštilju na jakoj vatri dok ne dostigne željeni stupanj pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte žličicom, dvije umaka chimichurri te odmah poslužite.
Dobra ideja: U potrazi za kvalitetnim sastojcima – mesom, začinima i povrćem - svakako provjerite Konzumovu akcijsku ponudu po super cijenama.
Sočne tikvice, patlidžan i mini rajčice s grilla
Sastojci: paprika, glavica luka, tikvica, mini rajčice, patlidžan, 3 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar, origano, 0,125 dl maslinova ulja, sol, 1/2 žličice papra
Priprema: Za umak pomiješajte peršin, papriku, lovor, vinski ocat, bijeli luk, origano, ulje, papar i sol te sve miksajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do šest mjeseci. Odrezak pecite na roštilju na jakoj vatri dok ne dostigne željeni stupanj pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte žličicom, dvije umaka chimichurri te odmah poslužite.
Dobra ideja: Da biste bili pravi roštilj-majstor, treba vam kvalitetan pribor – noževi, daske, grill tave, iz Konzumove posebne linije Chop&Grill.
Pikantni pileći bataci u narančinu soku
Sastojci: 750 g bataka i zabataka; Marinada: 2 dl narančina soka, dl limunova soka, malo naribane limunove kore, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice senfa, 2 žlice maslinova ulja
Priprema: Narančin i limunov sok pomiješajte sa senfom, začinima, uljem i limunovom koricom. Papirnatim ubrusom osušite oprano meso i stavite u marinadu. Posudu prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku barem dva sata. Meso zatim lagano pecite na roštilju povremeno ga premazujući ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje.
Dobra ideja: Ne znaš koliko mesa i priloga ti treba? Saznaj u tri klika s Konzumovim kalkulatorom za roštilj (nema da nema).
Rolice od patlidžana
Sastojci: 2 patlidžana, 3 češnja češnjaka, sol, papar, bosiljak, 1 dl maslinova ulja; Nadjev: 250 g mekog sira, žlica milerama, žličica crvene paprike, sol, papar
Priprema: Patlidžane narežite na ploške. Posolite i ostavite 15 minuta da otpuste vodu te ih osušite ubrusom. Miješajući ulje i začine, napravite premaz za patlidžane te njime namažite svaku krišku s obje strane. Sastojke za nadjev pomiješajte u smjesu. Pečene patlidžane nadjenite i zarolajte.
Voćni ražnjići s piletinom
Sastojci: 3 filea pilećih prsa, 10 šampinjona, 2 luka, svježi ananas (ili iz konzerve), 0,6 dl octa, 0,6 dl sojina umaka, 0,3 dl ulja, 0,3 dl meda, 200 g slanine
Priprema: Pomiješajte sojin umak, ocat, med, ulje i luk. Dodajte gljive i piletinu te marinirajte 60 min. Zagrijte roštilj. Izvadite meso i gljive iz marinade. Stavite u tavu i pirjajte deset minuta. Komadiće piletine omotajte slaninom pa slažite na ražnjiće s gljivama i ananasom. Pecite 15 minuta premazujući marinadom.
Dobra ideja: Nema dobrog roštilja bez kvalitetnih namirnica kakve ćete po povoljnim cijenama pronaći u Konzumovoj akcijskoj ponudi.
Krumpiri s roštilja
Sastojci: 4 velika krumpira, 8 svježih grančica ružmarina, 1 dl ekstra djevičanskog maslinova ulja, sol, papar
Priprema: Razrežite krumpire, premažite ih uljem te začinite solju i paprom. Rešetku roštilja premažite uljem te na nju posložite polovice kojima ste dodali grančice ružmarina. Krumpire pecite na izravnoj vatri od 20 do 30 minuta, sve dok nožem ne uspijete "meko" prodrijeti u najdeblji dio krumpira. Maknite ružmarin i poslužite.
Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s Konzumom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.