VANMATERIČNA TRUDNOĆA: / Može biti smrtno opasna, nužno je reagirati na vrijeme. Ovo su simptomi

Image
Foto: stocksnap.io

Normalna trudnoća počinje tako da oplođeno jajašce prolazi kroz jajovod do maternice, usadi se u njen zid i počinje da raste.

12.8.2017.
14:00
stocksnap.io
Play logo

Vanmaterična trudnoća najćešće se javlja nakon infekcija ili bolesti. Jajašce se u ovom slučaju može usaditi i početi rasti izvan šupljine - u jajovodu, jajniku, grliću maternice ili zidu trbušne šupljine. Naziv vanmaterična trudnoća ne odgovara u potpunosti stvarnom stanju s obzirom na to da se ona može dogoditi u blizini maternice ili u maternici, kanalu grlića. Točniji naziv bio bi ektopična trudnoća.

Stanja koja mogu uzrokovati izvanmateričnu trudnoću

Najčešći razlog nastanka komplikacija pri oplođivanju su oštećenja jajovoda. Ukoliko su jajovodi oštećeni, oplođena jajna stanica teško će prolaziti kroz njega i vjerojatno se usaditi u jajovodu. Nedovoljno razvijena ili iskrivljena maternica također može stvarati probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CISTA NA JAJNIKU: /

Evo radi kojih simptoma bi se trebale zabrinuti i javiti liječniku - odmah

Image
CISTA NA JAJNIKU: /

Evo radi kojih simptoma bi se trebale zabrinuti i javiti liječniku - odmah

Osim toga, ovu trudnoću mogu potencirati:

 • infekcije karlice - tu najćešće spadaju klamidija i gonoreja
 • spolne bolesti
 • upala zdjelice
 • endometrioza koja stvara ožiljke na tkivu ili okolo jajovoda
 • operacije na jajovodu
 • umjetna oplodnja ili in vitro fertilizacija
 • pušenje

shimmer fallback
shimmer fallback

Simptomi mogu ukazivati na komplikacije

Prvi simptomi izvanmaterične trudnoće biti će isti kao i kod pravilne trudnoće. Prvo će doći do izostanka mjesečnice, jutarnje povraćanje, osjetljivost na mirise i okuse, slabost i naticanje zglobova.

Moguće je da se radi o ektopičnoj trudnoći ako osjećate:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • strašnu bol u donjem predjelu trbuha, ramenima i leđima
 • oštru bol koja izaziva padanje u nesvijest
 • intenzivan rast tjelesne temperature
 • ubrzan rad srca
 • potrebu za povraćanjem
 • krvarenje - neće se pojavljivati u ranim razdobljima trudnoće

Znakovi se pojavljaju obično 2 do 3 tjedna nakon izostanka menstruacije, a nekada i kasnije. Ukoliko imate navedene simptome i sumnjate na komplikacije s vašom trudnoćom, odmah se obratite ginekologu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje vanmaterične trudnoće

Ova vrsta trudnoće ne može se popraviti, to jest, ne može preći u normalnu trudnoću. Ukoliko se oplođeno jajašce usadilo u jajovod to može uzrokovati puknuće vodova i ozbiljna oštećenja koja uključuju krvarenje i to može biti smrtonosno.

Vaš ginekolog napraviti će testove krvi koji će pokazati nivo hormona trudnoće (hCG). Ako se razina tog hormona ne udvostručuje svaka dva dana kako bi trebala u slučaju zdrave trudnoće, to može ukazivati na problem. Ne treba nužno ukazivati na vanmateričnu trudnoću već samo na komplikacije s jajašcem. Uz test krvi izvodi se i ultrazvučni pregled koji će pokazati gdje se nalazi oplođeno jajašce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju opasnosti, ginekolog će izvesti hitan tretman uklanjanja oplođenog jajašca, to jest, abortus. Najčešće se to rješava kirurškim zahvatom, dok se u nekim slučajevima daju i tablete. Kada se uoči nakon nekoliko tjedana, operacijski zahvat ne neminovan.

Mogućnost ponovnog začeća

Vanmaterična trudnoća može se dogoditi i ako nemate niti jedan od navedenih uzroka. Daljni rad na djetetu može biti otežan ako je prvu trudnoću zakomplicirala upala, infekcija ili drugi od navedenih uzroka. Vaš ginekolog najbolje će vam moći reći ako i kada možete ponovno raditi na oplođivanju jajne stanice. Najčešće je potrebno barem 3 mjeseca, no to ovisi o komplikacijama i situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  "Dovoljan je jedan funkcionalni jajnik i jajovod kako bi se ostvarila trudnoca. LPSC sama po sebi nije prepreka začeću niti trudnoći. Meni je na prvoj operaciji odstranjen dio lijevog jajnika, no sam osam mjeseci nakon prve operacije sam ostala trudna i rodila sam vaginalno." jedno je od iskustva majke.

Plodnost je moguća i nakon prekinute trudnoće. Velika je vjerojatnost da će začeće biti teže, a postoji i šansa da će iduća trudnoća također biti izvanmaterična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo