Play ponuda

Trudnice bi trebale češće na sunce

shimmer fallback

Vitamin D organizam dobiva izlaganjem sunčevim zrakama, ali ga ima i u hrani, a otprije je poznato da ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Nažalost, mnoge trudnice imaju manjak ovog vitamina.

13.5.2010.
9:52
Play ponuda

Ispitivanje je pokazalo da sedam od deset trudnica ne dobiva dovoljno vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju bebe, ali i majke, a izgleda da ima i brojne druge korisne učinke na zdravlje.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta na američkom Sveučilištu Colorado, Denver tvrde da bi žene trebale početi uzimati nadomjeske vitamina D i prije no što začnu.

No treba imati na umu da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se ustvrdilo ima li bilo kakvih nuspojava od eventualnog uzimanja D vitamina kao dodatka jelima, ili češćeg konzumiranja namirnica s puno vitamina D. Također ističu kako bi trebalo utvrditi je li učinkovitije uzimanje vitamina D u tabletama ili balansiranje prehrane s redovitim izlaganjem sunčevim zrakama.

"Vitamini koji se uzimaju prije trudnoće pomažu u podizanju razine vitamina D, no mnoge žene počnu ih uzimati tek nakon što zatrudne", istaknula je dr. Adit Ginde, voditeljica ovog istraživanja objavljenog u stručnom medicinskom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Iako istraživanje još uvijek traje, mislim da je najbolje da žena počne uzimati vitamine nekoliko tjedana prije no što zatrudni kako bi maksimalno iskoristila potencijalne učinke na zdravlje za vrijeme trudnoće", objasnila je.

Za http://www.mojdoktor.hr/: Lovro Lamot, dr.med.

Play ponuda
Play ponuda