Play ponuda

Svako drugo dijete ima kroničnu bolest

shimmer fallback

Svaki drugi mladi Amerikanac danas se bori s nekim oblikom kronične bolesti - astmom, poremećajem hiperaktivnosti ili pretilošću, pokazala je nova studija.

17.2.2010.
14:25
Play ponuda

Dobra je vijest kako za većinu djece, kronične bolesti uglavnom nisu trajna stanja. Tek oko 7 posto djece koja imaju kroničnih problema sa zdravljem, u studiji je istu bolest imalo i nakon šest godina, piše Ordinacija.hr.

Pod terminom kronični problemi sa zdravljem mislilo se na one koji traju najmanje 12 mjeseci - između ostalih, dijabetes tipa 1 i 2, epilepsija, cistična fibroza, alergija, poteškoće u učenju, hiperaktivnost, sinusne infekcije ili pretilost.

Studija je pratila tri različite grupe djece. U prvoj grupi nalazilo se 2,337 djece, koja su intervjuirana od 1988 do 1994 godine; druga grupa od 1,759 anketirana je u razdoblju između 1994 i 2000. godine, dok je posljednja grupa od 905 djece ispitivana između 2000. i 2006. godine. Na početku svakog ispitivanja, djeca su bila stara između dvije i osam godina, a imala su neki oblik kroničnog problema sa zdravljem. Na kraju studije, učestalost kronične bolesti ili pretilost iznosila je 12,8 posto kod prve grupe, 25 posto kod druge grupe, te 26,6 posto kod treće grupe. Rizik od kroničnog oboljenja bio je veći kod dječaka, a djeca koja su imala pretile majke i sama su bila sklonija pretilosti.

Autore istraživanja iznenadila je činjenica da kronična oboljenja nisu uvijek bila trajna. Sveukupno gledano, samo 7.4. posto djece s kroničnom bolesti na početku studije, i po završetku je imalo isto oboljenje. Uvijek smo smatrali kako je kronična bolest trajno stanje, no ovi rezultati daju nadu svoj djeci oboljeloj od navedenih bolesti i pretilosti, zaključuju stručnjaci. Također, moguće je kako niz kroničnih problema sa zdravljem nestaje jer obitelji odluče promijeniti životne navike – okrenu se zdravoj prehrani, smanje vrijeme provedeno ispred TV-a, te se više kreću.

Play ponuda
Play ponuda