Play ponuda

SAD ILI NIKAD - IZMJERITE SI PENIS! / Ako je kraći od ovoga, postoji šansa da ste neplodni. Nije šala, imamo dokaze!

Image
Foto: Getty

'Možda nije u pitanju ogromna razlika, ali postoji jasna statistička važnost'

1.5.2019.
8:08
Getty
Play ponuda

Dosad se svašta povezivalo s plodnošću, ali najnovija studija podigla je obrve mnogima. Ispostavilo se, naime, da je veličina penisa jedan od kriterija za određivanje razine plodnosti muškarca. Istraživanje je vodio dr. Austen Slade, a mjerili su penise 815 muškaraca između 18 i 59 godina starosti. Rezultati su prilično vjerno pokazali da je duljina muškosti povezana s plodnošću.

Sudionici čiji je penis bio dug oko 12,5 cm imali su više problema sa začećem nego oni s 13,4 cm u prosjeku, izvijestio je Healthline. Sugerira se da svoju ulogu u plodnosti imaju urođeni i genetički čimbenici, premda pravi uzrok te poveznice nije posve jasan.

shimmer fallback
shimmer fallback

Možda je sve laž

"Možda nije u pitanju ogromna razlika, ali postoji jasna statistička važnost. Preostaje nam da utvrdimo mogu li još veća odstupanja u veličini predvidjeti ozbiljnije slučajeve neplodnosti", izjavio je dr. Slade.

Image
NJEGOVO VELIČANSTVO - PENIS: /

Ovih devet činjenica o muškom ponosu sigurno niste znali (a i pogrešno ga mjerite)

S druge strane, stručnjakinja za reprodukciju Sheena Lewis tvrdi kako ova saznanja nisu "klinički upotrebljiva" jer nigdje u studiji nije istaknuto koja je duljina penisa normalna. "Muškarci su ionako opterećeni veličinom svoje muškosti. Reći im sada da zbog toga imaju manje šanse postati očevima nije dobra poruka", kazala je Lewis.

shimmer fallback
shimmer fallback

Još nema razloga za brigu

Stoga je najsigurnije reći da se zapravo ne mogu izvući čvrsti zaključci iz ove studije. Znanstvenici su 2016. pokušali mapirati prosječne duljine penisa u svijetu, ali se ispostavilo da su muškarci skloni lagati o tom osjetljivom broju, zbog čega je sve palo u vodu.

Premda je ova posljednja studija pomalo zabrinjavajuća za manje obdarene muškarce, nije još vrijeme za paniku. "Zasad se muškarci s kraćim penisom nemaju razloga brinuti zbog (ne)plodnosti", zaključio je dr. Slade.

Play ponuda
Play ponuda