Play ponuda

S prvim razredom kreće i kupovina brze hrane?

shimmer fallback

Gurate li im novac u džep tako da si sami kupuju užinu i tako izbjegavaju školsku kantinu ili im ukusan i zanimljiv obrok pripremate kod kuće?

27.8.2010.
15:11
Play ponuda

Hoće li s polaskom u školu fast-food prehrana postati dio svakodnevice i vašeg djeteta ovisi i o vama. Gurate li im novac u džep tako da si sami kupuju užinu i tako izbjegavaju školsku kantinu ili im ukusan i zanimljiv obrok pripremate kod kuće?

Ishrana obogaćena mastima i šećerom kvarit će im i zube i gušiti apetit kad im ponudite kvalitetne obroke. Osim toga naviknu li se na brzu hranu kao djeca kasnije u životu mogu imati veći rizik za dijabetes, koronarna oboljenja srca, visoki krvni tlak, moždani udar i gojaznost.

Primjerice 'chicken nuggets' (u masti pržena panirana piletina) i sendviči sa ribom ili piletinom, nisu puno bolji od hamburgera. Pripremaju se u ulju koje je bogato zasićeno mastima i često sadrže veći dio pileće kože. Zbog toga bi mogli sadržavati jednaku količinu masti koliko i tri četvrt litre sladoleda. Zapravo šest ’chicken nuggetsa‘ ima više masti nego jedan hamburger, pokazalo je istraživanje Medicinskog društva Massachusettsa.

Kako im objasniti osnove zdrave ishrane? Dobra ideja bila bi i uključiti dijete u pripremu obroka. Vi ih pažljivo nadzirite, dajte im neki lakši zadatak i kratko objasnite zašto su neke namirnice dobre, a druge ne. Vidjet ćete da će biti potpuno zaokupljeni poslom. Sortiranje, ulijevanje, usitnjavanje, guljenje, prosijavanje, miješanje, valjanje pomaže djeci da se nauče spretno služiti rukama i koordinirati rad očiju i ruku. Uz vas će se naučiti i timskom radu i radovati se pripremljenim obrocima od povrća i sličnih njemu nemilih sastojaka.

Play ponuda
Play ponuda