Znanstvenici sa Sveučilišta u Sheffieldu koristili su podatke iz registra rođenih u Finskoj iz 18. stoljeća, kao i poljoprivredne podatke o žetvi raži i ječma iz istog mjesta i vremena, te zaključili da je reproduktivni uspjeh osobe određen vrstom hrane koju jede rano u životu.
arti-201010250071006Naime, uočili su da polovica siromašne djece rođene u godini koja nije obilno rodila raži i ječmom tijekom života nije uopće imala djecu. S druge strane, gotovo sva siromašna djeca rođena za vrijeme rodnih godina za žitarice kasnije su postala roditelji.
"Hrana koju su konzumirala djeca iz siromašnih obitelji utjecala je na njihov kasniji reproduktivni uspjeh. Rezultati imaju implikacije za razumijevanje ranih faktora iz okoliša koji utječu na ljudsko i životinjsko zdravlje i mogu pomoći osvijetliti trenutno razumijevanje plodnosti", zaključio je dr. Ian Rickard, voditelj istraživanja.
Vezani članci:
arti-201006280032006 arti-201004270282006 arti-201010250071006 arti-200911090597006