Play ponuda

NAJMANJA BEBA NA SVIJETU 'ZEZNULA' LIJEČNIKE: / Kad se rodila bila je teška poput jedne jabuke, pogledajte je sada

Image
Foto: Profimedia

Više od pet mjeseci djevojčica je provela na intenzivnoj njezi. Sada je napokon puštena kući

30.5.2019.
16:20
Profimedia
Play ponuda

Ovo čudo od djeteta vjerojatno je najmanje novorođenče koje je preživjelo usprkos liječničkim prognozama da će umrijeti sat vremena po rođenju. Djevojčica Saybie bila je teška doslovno kao jabuka kada je u prosincu došla na svijet u bolnici u San Diegu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Malena je rođena u 23. tjednu trudnoće svoje majke. Liječnici su, zbog njezine izuzetno male težine, roditeljima priopćili kako će njihova beba poživjeti možda sat vremena, ali njezina je majka potom kazala: "Taj se sat pretvorio u dva, dva su sata postala dan, dan se pretvorio u tjedan, a tjedan u mjesec."

Presretna majka, koja je željela ostati anonimna, progovorila je o čudesnoj borbi za život svojega malog borca. Više od pet mjeseci prošlo je od rođenja malene Saybie, koja je napokon puštena kući iz bolnice i sada teži 2,27 kilograma.

shimmer fallback
shimmer fallback

Majci dijagnosticirana preeklampsija

Profesor pedijatrije dr. Edward Bell izjavio je za The Sun kako je djevojčica službeno najmanja beba koja se ikad rodila i preživjela, a taj je podatak potkrijepljen informacijama iz Registra najmanjih beba na Sveučilištu u Iowi.

Iz bolnice su kazali kako je Saybie imala sedam grama manje od prethodno najmanjeg novorođenčeta na svijetu, koje je rođeno u Njemačkoj 2015. godine. Njezina je majka u videu, snimljenom u bolnici, ispričala da joj je porođaj bio najstrašniji dan u životu.

Ona je, naime, došla u bolnicu jer se toga dana nije osjećala dobro i ondje joj je bila dijagnosticirana preeklampsija, opasno stanje koje uzrokuje nagli skok krvnoga tlaka, zbog čega se morao potaknuti prijevremeni porođaj kako bi beba uopće preživjela.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jedva se vidjela u krevetiću

"Govorila sam im da ona neće ostati živa jer sam bila trudna tek 23 tjedna", izjavila je majka. No, malena se djevojčica pokazala izvrsnim borcem i vrlo je brzo počela dobivati na težini. "Jedva da ste je mogli vidjeti u krevetiću koliko je malena bila", rekla je medicinska sestra na Odjelu intenzivne njege Emma Wiest.

Sestre su djevojčici, na dan njezina otpusta iz bolnice, stavile akademsku kapicu, kakvu nose studenti na dan promocije diplome. Kao nedonošče rođeno prije 28. tjedna, Saybie se suočava s brojnim izazovima u životu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Mnogi ne prežive prvu godinu, imaju problem sa sluhom i vidom, ali malena je već dosad potukla sve loše prognoze. "Ona je čudo, to je sigurno!", zaključila je druga medicinska sestra Kim Norby.

Play ponuda
Play ponuda