Play ponuda

Mlijeko smanjuje šanse za razvoj multiple skleroze

shimmer fallback

Znanstvenici vjeruju da konzumacija mlijeka za vrijeme trudnoće smanjuje rizik za razvoj multiple skleroze kada dijete poraste.

16.2.2010.
15:34
Play ponuda

Novo istraživanje pokazuje da je rizik za multiplu sklerozu bio značajno manji kod žena čije su majke za vrijeme trudnoće pile puno mlijeka ili uzimale vitamin D.

Fariba Mirzaei iz Škole narodnog zdravlja pri poznatom američkom sveučilištu Harvard, rekla je da je rizik za multiplu sklerozu kod žena čije su majke konzumirale četiri šalice mlijeka tokom trudnoće bio 56% manji nego kod žena koje su konzumirale manje od tri šalice mlijeka mjesečno.

"Otkrili smo i da je rizik za multiplu sklerozu među ženama čije su majke bile među najboljih 20% po unosu vitamina D tijekom trudnoće bio 45% manji nego kod žena čije su majke bile među 20% najgorih po unosu vitamina D tokom trudnoće", dodala je.

"Postoje brojni dokazi da vitamin D utječe na multiplu sklerozu. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da bi učinak mogao početi već u maternici", zaključila je.

Rezultati ovog preliminarnog istraživanja biti će predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za neurologiju koji će se ovog travnja održati u Torontu.

Znanstvenici su ispitali 35.000 žena kako bi proučili njihove navike o prehrani za vrijeme trudnoće.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Play ponuda
Play ponuda