Znanstvenici vjeruju da nezdrava hrana koju unosimo u trudnoći može trajno promijeniti stanice nerođene bebe i kasnijih generacija.
Smatraju da zdravom prehranom u trudnoći možemo reducirati pojavu raka dojke, najčešćeg zloćudnog tumora kod žena u svijetu i vodećeg uzrok smrti zbog raka kod žena u Hrvatskoj.
Znanstvenici s Georgetown Universityja iz Washingtona hranili su trudne štakorice ili normalnom ili puno masnijom hranom.
U skupini onih koje su hranjene masnom hranom, njihove kćeri i unuke imale su veći rizik od razvoja raka dojke. Masna prehrana povezana je s višim razinama ženskog spolnog hormona estrogena.
Prehranom utječemo na sljedeće generacije
Iako istraživanje nije potvrđeno na ljudima, vodeća autorica studije, dr. Sonia de Assis kaže: 'Ono što majka jede ili čemu je izložena tijekom trudnoće može povećati rizik od raka dojke kod njezine kćeri.'
'Ono što smo prvi put otkrili je da se povećani rizik od raka može prenijeti i na unuke, pa čak i praunuke i to bez dodatnog izlaganja.'
Studija je značajna jer bi mogla objasniti porijeklo uzroka nekih rakova dojke.
Istraživači, koji su svoja otkrića pisali u listu Nature Communications, vjeruju da bi to moglo objasniti zašto se u nekim obiteljima pojavljuje rak dojke, koji u pravilu nije genetski - još uvijek nisu povezan s nekom poznatom mutacijom.
Umjesto toga, oni vjeruju kako prehrana i kemijska izloženost u trbuhu može trajno 'uključiti ili isključiti' određene gene kroz niz generacija, što je proces koji se naziva epigenetika.