Play ponuda

Kako se žene ustvari osjećaju tijekom prve godine majčinstva

shimmer fallback

Većina iskusnih roditelja roditeljstvo opisuje kao najbolju stvar koja im se dogodila u životu, no sudeći po novom istraživanju većina mladih majki se ne bi složila s njima.

6.11.2013.
12:54
Play ponuda

Studija koju je proveo Nurofen na 2.000 majki pokazala je da je prva godina roditeljstva iznimno iscrpljujuća i fizički i psihički, piše DailyMail.com.

Čak 65 posto ispitanih majki je prvih 12 mjeseci brige za dijete opisalo kao 'jako stresno'.

Njih čak 52 posto je reklo da negativni aspekti roditeljstva, kao što su nespavanje, zbunjenost, stres i kaos, nadvladavaju one pozitivne. Ali istraživanje je također pokazalo da obično oko 11. mjeseca djetetovog života majke stječu više samopouzdanja te pozitivniji aspekti majčinstva dolaze u prvi plan.

Ova studija je otkrila da veliki postotak majki nakon poroda doživi nagli pad samopouzdanja, jer odjednom shvate da nemaju pojma što rade i što bi trebale raditi.

Pedeset posto ispitanica je reklo da bi voljele da im je netko mogao objasniti zašto bebe plaču, dok je njih 43 posto reklo da bi im bilo puno lakše da ih je netko savjetovao kako se nositi s neprospavanim noćima.

Pokazalo se i da je trećina majki poprilično zbunjena kada je dijete bolesno te ne zna što točno treba raditi i kako ga njegovati.

Mnogo je područja iz kojih bi mlade majke voljele dobiti neku vrstu obuke - kako pomoći djetetu da stekne određeni dnevni raspored, kako uskladiti kućanske poslove i brigu za dijete te kako se nositi sa silnom odgovornosti samo su neka od njih.

Na pitanje što im nedostaje iz života 'prije djeteta' 55 posto žena je odgovorilo 'društveni život, a njih 35 posto 'posao'.

Čak 51 posto žena čezne za svojim 'starim tijelom'.

Rezultati su pokazali da dolazak prinove može utjecati i na obiteljske i prijateljske veze te da unatoč velikim promjenama većina žena ipak uspijeva zadržati svoje stare hobije i interese.

Unatoč tome, njih 52 posto je izjavilo da su nakon poroda imale osjećaj kao da su 'izgubile vlastiti identitet'.

Play ponuda
Play ponuda