Kako roditelji unistavaju drustveni zivot djece

shimmer fallback

Roditelji mogu imati nevjerojatno pozitivan utjecaj na drustveni zivot djece, ali ga isto tako mogu i unistiti. Zato pazite! Evo nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti.

22.5.2014.
9:00
Play logo

Psihologinja i bivsa uciteljica Michele Borba, autorica knjige The Big Book of Parenting Solutions: 101 Answers to Your Everyday Challenges and Wildest Worries, izdvaja deset najgorih nacina na koji mozete unistiti drustveni zivot vase djece.

1. Niste dobar uzor. Govorite djeci da se moraju pristojno ponasati, a onda verbalno napadnete konobara jer vam nije donio sve sto ste narucili? Govorite li djeci da ne govore drugima iza leda, a onda pred njima bacite socnu trac partiju preko telefona? Ne ocekujte od djece da budu dobri prijatelji, ako to niste ni sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Napadni ste. Inzistirate da vas sramezljivi sin ima veliki rodendanski tulum, iako bi pozvao samo najbliskije prijatelje? Dijete necete zainteresirati za prijateljstvo za koje samo vi marite.

3. Vojna skola. Organizirate svaku minutu djetetovog vremena dok je s prijateljima? Zabrinuto pratite njegovo druzenje? Opustite se i dozvolite djetetu da samo prozivi prijateljsko iskustvo.

4. Sterilizirate dom poput operacijske dvorane. Inzistirate da prijatelji vase djece skidaju cipele i nikada nista ne diraju? Ne budite toliko optereceni cistocom jer se tako djeca nece moci opustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Ponasate se poput dinosaura. Dijete sramotite ispred prijatelja jer ne shvacate njihove nacine komunikacije i nove fore? Tjerate dijete da se oblaci kao prije trideset godina? Ne odbijajte promjene kada su u pitanju obrasci ponasanja koji su vazni vasem djetetu i prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Kao cekicem po glavi. Stalno kritizirate nacin na koji vase tinejdzer sklapa prijateljstva? Prisluskujete razgovore i govorite mu sto je trebao reci? Ne budite kriticni jer cete tako dijete obeshrabriti u usvajanju drustvenih vjestina.

7. Nosom parate oblake. Prijatelji vaseg djeteta ne zadovoljavaju vase kriterije? Odnosite se s nepostovanjem, ignorirate ih ili nikada nemate vremena saznati nesto vise o njima i bolje ih upoznati? Ne odbacujte prijatelje vase djece prije nego u obzir uzmete vrijednosti koje kod njih cijene vasa djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Svom djetetu zelite biti najbolji prijatelj. Vaznije vam je da se svidate vlastitom djetetu nego da postavite granice? Zelite da vam dijete bude toliko omiljeno da ste od doma ucinili glavnim mjestom za okupljanje? Ne zaboravite da ste roditelj i trebate postaviti neka pravila ponasanja.

9. Kao na pustom otoku. Vama nitko nije pomagao kada ste imali problema s prijateljima, pa zasto se zamarati? Ne zavaravajte se da postoji netko tko vasem djetetu moze dati vecu potporu u nastojanjima da nauci drustvene vjestine ili da to moze postici i bez vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

10. Mala kuca strave. Odnosite li se prema svima u obitelji s postovanjem? Zeli li da vase dijete dovoditi prijatelje doma? Jesu li ponosni na vas i u vama vide uzor? Ne ocekuje da ce vase dijete prijatelje dovoditi doma ako vasa kuca nije sretno i ugodno mjesto za boraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kako vam ide? Zapamtite – koristeci jednostavna roditeljska rjesenja mozete jako promijeniti zivot vaseg djeteta, posebno ako izaberete ona koja imaju tezinu u odgoju djeteta i potrudite se da ona postanu ukljucena u svakodnevni zivot.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo