Play ponuda

Najbolji savjeti za putovanje avionom s malim djetetom

shimmer fallback
22.10.2013.
14:48
Play ponuda

Osim toga, često se i na forumima pojavljuju pitanja zabrinutih mama kako putovati avionom s malim djetetom. Ovo dolje napisano su moji osobni zaključci proizašli iz čestih putovanja avionom od najranije dojenačke dobi pa nadalje.

I, moram napomenuti da sam najbolje, najučinkovitije savjete dobila od različitih prodavača u aerodromskim dućanima i ostalog aerodromskog osoblja. Od srca im hvala!

- Kod samog bukiranja avionske karte, ako kupujete preko interneta ili vam pri kupnji ponude mogućnost biranja, uvijek gledajte da uzmete sjedala na početku aviona, redovi odmah nakon poslovne klase. Tu je frekvencija ljudi najmanja (jer toalet u prednjem dijelu koriste samo putnici poslovne klase) i dijete ima bar malo veći mir ako želi spavati. I, vrlo bitno, uvijek ima više zraka u prednjem dijelu aviona jer je ventilacija bolja.

- Imajte na pameti i to da pri kupnji avionske karte imate pravo za svoje dijete naručiti i obrok za bebe (kašicu) ili dječji obrok (uglavnom sendvič ili nešto slično što djeca vole). To je dobro napomenuti i na šalteru kod check in-a i kabinskom osoblju jer ponekad zaborave.

- Kad dođete na aerodrom s kolicima i malim djetetom, a na check in-u je velika gužva, uglavnom će vas aerodromski djelatnik uputiti na šalter za business klasu. Ako to slučajno ne učini, učinite to sami. Imate malo dijete, kolica i puno pravo da ne čekate sat vremena na registraciju.

- Nikada u kolicima, kad ih predajete u avion, ne ostavljajte hranu. Znaju ih izgubiti, pa nakon par dana dobijete nazad kolica i oblak smrada od pokvarenog punjenog peciva, masnu fleku od otopljene čokolade (isprobano) i slično.

- Za letove do tri sata, ako dijete nema probavnih problema, dovoljno je uz sebe imati podlogu za presvlačenje, dvije pelene i mali paket maramica. Za uštedu prostora, a to nam uvijek treba, stare kutijice od leća su sjajna spremišta za kremicu za pelenski osip i kremicu za lice. Puni spremnik svake kremice dovoljan je za dva do tri dana, tako da za tri sata leta sigurno nemate brige. Od odjeće dovoljno je imati majicu i hlačice (i gaćice ako dijete ne nosi pelene). Druga odjeća je nepotrebna za sam let. Uostalom, ako vam nešto i usfali, vrlo brzo doći ćete do svog kofera iz kojeg možete izvaditi sve što vam je potrebno. Za prvu ruku, važno je da je dijete suho.

- Na aerodromu, kako uvijek treba doći bar sat do dva ranije, treba naći načina kako zabaviti djecu. U zagrebačkoj zračnoj luci postavili su sjajne drvene vodilice s perlama i velike slagalice, pa se dijete može neko vrijeme zabavljati s tim. No, čim dođete u prostor s Duty-free shopom, prošećite s djetetom da pogleda igračke unutra dućana, to dječicu jako veseli. A i tete prodavačice znaju biti uistinu drage.

- Na internacionalnim zračnim lukama uglavnom ima dućana s dječjim igračkama i najčešće nude dosta igračaka na probu, tako da se djeca mogu zabaviti i poigrati.

- Vrlo važna napomena, djeca do treće, ma i četvrte godine, trebaju piti pri uzlijetanju i slijetanju zrakoplova. To je jedini način da im se ne začepe uši, što može biti vrlo bolno, pa i opasno zbog puknuća bubnjića, ako se dogodi. Idealno bi bilo neprestano žvakati žvakaću gumu, no bebe i djeca do treće ili četvrte godine ih uglavnom ne konzumiraju.

- Kako aerodromski propisi ne dozvoljavaju unos tekućine kroz carinsku kontrolu, napravite svom mališanu veselje i pozovite ga da izabere napitak za avion. Internacionalne zračne luke najčešće imaju dućane poput DM-a i u njima pregršt ukusnih dječjih napitaka, pa biranje može biti prava avantura i tu ćete potrošiti još dio vremena do ukrcaja u avion. Što se flašica s mlijekom, vodom ili sokom tiče, kontrola će vam dozvoliti da ih unesete ali pred njima ćete morati vi sami probati svaku tekućinu za koju navedete da je za dijete.

- Isto tako, odlična stvar za zabavu na aerodromima su i dječji koferi - sjedalice. Uvijek imaju simpatična lica s puno detalja, kotače da se dijete može voziti po aerodromu i uže da može 'voditi' svoju životinju. Mi smo svoj kofer kupili u jednom dućanu s kućnim potrepštinama, cijena mu je bila oko 150 kuna i jedna je od najboljih 'investicija' ikad.

- Dakle, kod uzlijetanja i slijetanja, dijete treba svakako piti tekućinu. Pripremite si flašicu / napitak i ponudite djetetu kad pilot u zvučnik objavi: 'Cabin crew, prepare for landing/take off '. Naravno, nije uputno da se dijete prije toga obilno najede jer mu tad ponuđeni napitak neće biti zanimljiv.

- U avionu nije potrebno imati previše igračaka (utvrđeno nakon hrpe letova, gdje gotovo da nisam imala mjesta za novčanik u torbi zbog zasvakislučajdanebizatrebalo igračaka). Za bebe su korisne igračkice sa svjetlom, zvukom i izmjenama (npr. mala glazbena kutija na baterije) a za malo veću dječicu potrebno je imati 5u1 kemijsku (još bolje ako nađete pastelu), malu bojanku s naljepnicama i vrećicu iznenađenje (po trgovačkim centrima 14,90 kn). To bi trebalo biti više nego dovoljno da zabavi dijete tijekom leta do tri sata. Ukoliko je dijete nervoznije ili plačljivije, a tu, u kombinaciji s letom, ne pomažu ni mamina pusa i pjesmica, zgodno je imati prijenosni DVD pa pustiti crtić, da vi smirite živce, a putnici oko vas odmore uši. Na letovima hrvatske nacionalne kompanije stjuardese djeci starijoj od dvije godine dijele bojankicu i bojice, pa je i to zgodan način zabave.

- Ukoliko idete na kraća putovanja, osim onih gore spomenutih kutijica za kreme koje štede prostor, super je kupiti i neki dječji časopis. U njemu dijete dobije poklon (što će ga obradovati) a svaki časopis sadrži bar dvije ili tri priče koje možete čitati za laku noć i labirinte i slagalice koje ćete moći savladavati zajedničkim snagama.

- No, bilo kako bilo, uza sve ove savjete pomagače, najvažnije je da vi budete smireni i da svom najdražem malom čovjeku svojim ponašanjem pokažete da vas čeka nešto prekrasno i da nema razloga za nervozu i uznemirenost. Tako će putovanja prolaziti u najvedrijem tonu i dijete će se radovati novim iskustvima.

Savjetuje: Teta Maja/Mali kreativci

Play ponuda
Play ponuda