Play ponuda

Imaju svoj dan no postoje li prave primalje u Hrvatskoj?

shimmer fallback

U Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova našla se i mjera za izradu sveobuhvatnog programa humanizacije rađanja. Iako je rok provedbe 2007.

5.5.2010.
15:34
Play ponuda

Petog svibnja obilježava se Svjetski dan primaljstva. Hrvatska udruga primalja svoju ulogu definira ovako:"Primalja nije liječnik ni medicinska sestra. Iz samog se naziva jasno vidi da je to osoba koja prihvati ("primi") novorođenče na porođaju, a u narodu je zovu i babica. Primalja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i babinja...Idealno bi bilo kada bi svaka trudnica mogla upoznati svoju primalju još u trudnoći, no u našem zdravstvenom sustavu to najčešće nije moguće. Zato je važno da čim žena dođe u rađaonicu, upozna svoju primalju. Ona će biti spona između vas i ostalih zdravstvenih djelatnika u rađaonici. Recite joj svoje želje i strahove. Primalja će znati kako vam pomoći i savjetovati vas. Svaka bi žena trebala imati mogućnost izbora i ne bi se trebala osjećati kao "broj" u sustavu."

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2008. godini u rodilištima Hrvatske ukupno je registrirano 43.336 poroda s 43.980 ukupno rođenih. Od 43.980 ukupno rođenih, 43.776 djece je živorođeno i 204 mrtvorođeno, a od živorođenih je u prvih sedam dana života ukupno umrlo 120 novorođenčadi. Najveći broj rodilja u Hrvatskoj na pitanje kad ste upoznali svoju babicu, nasmijat će vam se u lice. Niti su je upoznali, niti je samo jedna bila oko njih tijekom poroda. Uglavnom se izmjenjuje niz liječnika i njihovih sestara, a i pokoji student, koji nemaju ni vremena ni volje da humaniziraju porod.

Prva primalja u nas se spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu je prva poznata primalja bila Elizabeta iz 1454. godine.

"Posebna je povlastica primalje da u izuzetno intimnom trenutku žene i njezine obitelji pomaže i boravi uz ženu i novorođenče. Pri tome mobiliziraju sve svoje mogućnosti na najučinkovitiji način, te uz maksimalnu zaštitu populacije koja njihovu skrb treba i koristi," objašnjavaju idealnu sliku veze između majke i primalje u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Broj registriranih primalja u Komori primalja iznosi 1923, javljaju iz Ministarstva zdravstva dodajući da se procjenjuje da ih ima još oko 200 neregistriranih. U Hrvatskoj je donesen Zakon o primaljstvu, 2008. godine, kojim se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom Europske unije, te je stvoren temelj za daljnje obrazovanje primalja u Republici Hrvatskoj u smislu organiziranja studija za primalje. Primalje bi tako trebale prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj – ukratko, sve potrebno u trenutku kad je prisutna činu poroda, nastavljaju.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović, dr.med. svim primaljama čestita njihov dan, te im želi da ostanu u sjećanju zadovoljnih majki kao dio njihove uspomene na porođaj.

Play ponuda
Play ponuda