Play ponuda

Ima li ikad opravdanja da dijete lupite po guzi?

shimmer fallback
22.10.2014.
8:19
Play ponuda

Prijatelj i česti gost kod popularne Oprah, dr. Phil, na gorepostavljeno pitanje krenuo je odgovarati uz jedno objašnjenje: "Samo da budemo na čisto. Lupanje po guzi je jedna, a fizičko zlostavljanje djeteta sasvim druga stvar. Mi pričamo u laganom udaranju po guzi."

Čak i kod djece koja kao da nemaju nikakvih granica, mjera ni poštovanja, dr. Phil vjeruje da lupanje po guzi nije dobar izbor. "Čak i kad imate problem s nasilnim, fizičkim konfrontacijama, ne biste se smjeli suprotstaviti postavljajući se kao da ste veći i jači. Tako se samo spuštate na istu razinu kao i dijete, s tom razlikom da ste vi veći. I na kraju uzrokujete samo više ljutnje."

Prema dr. Philu, ideja discipliniranja djece bi u svojoj biti trebala značiti da stvorite kod djece osjećaj samodiscipline, točnije: "Pokušavamo stvoriti granice za našu djecu u nekoj dobi kad ona sama ne znaju postaviti granice. No naš cilj je da ih naučimo našem sustavu vrijednosti. A što će naučiti ako ih udaramo? Spriječit ćemo njihove daljnje ispade, jer će ih zaboljeti, no neće ništa pozitivno naučiti."

Udaranje po guzi može čak i pogoršati situaciju jer će kod djeteta koje je već uznemireno stvoriti dodatni kaos, a i dijete može početi razmišljati na način da je ono stvarno loše, jer ga udaraju osobe koje voli.

Zato si sljedeći put, prije nego usmjerite ruku u smjeru guze svojeg malenog, postavite sljedeća pitanja:

1. Je li udaranje po guzi umirujuća interakcija? Ako želite smiriti dijete, velika je vjerojatnost da vam udaranje po guzi neće pomoći da to postignete. Kad ga lupite, dijete samo još više uznemirujete, te je moguće da će biti još samo nemirnije.

2. Što će vaše dijete naučiti iz ovog postupka? Udaranje po guzi uči dijete da je nasilje opravdana reakcija kad ste ljuti. Jednom kad vaše dijete počne to primjenjivati na drugima, zato što ste ga vi tome naučili, kako ćete se osjećati?

3. Hoće li djelovati dugoročno? Zapitajte se: ako lupanje po guzi tako dobro funkcionira, zašto me dijete stalno ispočetka pokušava izbaciti iz takta? Iako jedan udarac po guzi može prvi put zaustaviti loše ponašanje, to nije vrsta discipliniranja iz kojega će dijete išta naučiti. Poruka koju dobiva iz ovoga za dijete jest: "Ja sam zločest", a samo to mu neće pomoći da shvati što je loše učinio. Kao što ga neće spriječiti niti da to ponovi.

Play ponuda
Play ponuda