Play ponuda

Glavni razlozi zašto vaše dijete ne spava

shimmer fallback

Mali broj novorođenih beba odmah počne spavati cijelu noć, i to svi očekuju, koliko god im teško palo.

24.10.2014.
9:49
Play ponuda

Evo koji su najčešći razlozi zašto vaš maleni ne spava. Iako znamo da vas, ako imate malog nespavača doma, oni neće umiriti, bar ćete bolje razumjeti svoju djecu.

Vi ste mu pomagač u spavanju

Dok vi dijete nosite po sobi ili ležite uz njega, spava doslovno kao beba, no čim ga spustite ili se maknete, odmah počinju suze. On plače za onim što mu pomaže pri spavanju, a to ste vi. Radije ga stavite u krevet kad je pospan, ali još ne spava, jer će tako prije naučiti da mora sam zaspati, čak i ako se probudi usred noći.

Premoren je

Bebe i predškolarci trebaju spavati 11 do 14 sati ukupno tijekom 24 sata. Rutina je ključna, pa postavite standardno vrijeme za krevet, buđenje, popodnevno spavanje, hranu i igru.

Strah od odvajanja

Normalno je da dijete prođe kroz ovu fazu. Pokušajte ga umiriti, ali ne tako što ćete činiti razbuđujuće radnje kao što je pričanje, pjevanje, dodatno hranjenje ili nošenje. Šestomjesečnoj bebi možete dopustiti da sama opet zaspi. Sve dok ne djeluje bolesno, dovoljno je da joj nježno pričate i mazite je po leđima. A ako se boji mraka, ostavite prigušeno svijetlo.

Nema rutinu odlaska u krevet

Izvođenje istih radnji svakodnevno prije spavanja pomoći će djetetu da zna kad je vrijeme za spavanje. Stvorite opuštajuću rutinu koja će se sastojati od primjerice hranjenja, kupanja, čitanja priče, maženja i zatim odlaska u krevet. Najbolje je da sa uspostavljanjem takve rutine počnete što ranije, oko četvrtog mjeseca bebinog života.

Rastezanje

Većina djece pokušavat će rastegnuti vrijeme odlaska u krevet, izmišljajući razloge i umiljavajući vam se. Na vama je da ostanete čvrsti i da se držite rutine. Budite nježni no čvrstog stava. Vratite se u dječju sobu ako vas zove, no svaki put ostanite u sobi sve kraće.

Alergije, astma i druge bolesti

Neki zdravstveni problemi, ali i lijekovi, mogu utjecati na dječje (ne)spavanje. Upitajte liječnika za pomoć.

Ružni snovi

Djeca povremeno imaju ružne snove. To je sasvim normalno i takvi snovi su potpuno bezopasni. Kad dijete tako nešto sanja i probudi se, polako ga umirite i pričekajte da ponovno zaspi. No ako se takvo buđenje počne ponavljati i utjecati na količinu sna koje dijete dobiva, napomenite to pedijatru.

Nedovoljno poslijepodnevnog spavanja

Ako ne spavaju dovoljno tijekom dana, mala djeca bi mogla imati problema i navečer, jer neće moći lako zaspati. Većina beba treba dva do tri spavanja tijekom dana, dok mala djeca trebaju bar jednom dnevno odspavati. Većina djece spava poslije ručka sve do svoje pete godine, pa ako vam je dijete pospano i nervozno, potjerajte ga na spavanje, sve dok nije preblizu vremenu večernjeg spavanja.

Hrkanje

Jedno od desetero djece hrče. Hrkati mogu iz različitih razloga, a najčešće se to događa kad su prehlađeni i imaju začepljen nos. Ako inače spavaju dobro, nema potrebe za liječničkom intervencijom, no svakako posjetite pedijatra ako vaše dijete ne spava dobro zbog hrkanja ili problema s disanjem.

Tinejdžerski unutarnji sat

Jednom kad vaše dijete uđe u tinejdžerske godine pripremite se na nove probleme sa spavanjem, jer se tad mijenja njegov ciklus spavanja. U toj dobi djeca postaju razbuđenija navečer i pospanija ujutro. Zapamtite da tinejdžeri i dalje trebaju osam i pol sati sna, no izađite im ususret i ako to školske obaveze dopuštaju, dajte im da navečer pišu zadaću, a ujutro dulje spavaju.

Play ponuda
Play ponuda