Play ponuda

GDJE SU DANAS BLIZANKE ZBOG KOJIH SE RAZVILA TRANSATLANTSKA PRAVNA BITKA? / Nakon svih kontroverzi, sada žive pod drugim imenima

Image
Foto: afp

Britanski par platio je 8.200 funti za američke blizanke krajem 2000. godine, što je dovelo do transatlantske krize

2.9.2018.
19:43
afp
Play ponuda

Bistre, ljupke i samouvjerene, 18-godišnje sestre Kiara i Keyara Wecker krenule su na sveučilište i očekuje ih sjajna i sretna budućnost, što je sušta suprotnost s mračnim i kaotičnim početkom njihovog života. Blizanke su se, kao male bebe, našle u središtu međunarodnog skandala nakon što su preko interneta bile prodane britanskom paru Judith i Alanu Kilshaw, piše Mirror.

Dvostruka prodaja djece

Kada im je bilo šest mjeseci oko njih se vodila transatlantska pravna bitka nakon što se saznalo kako je američki par već platio kako bi usvojio sestre, koje je zatim otela njihova prirodna majka Tranda Wecker kako bi ih prodala Kilshawovima za 8.200 funti.

Sada, 18 godina kasnije, njihova majka usvojiteljica kaže kako su "njene bebe" procvjetale. "Ponekad je bilo teško, sigurno, ali one su naše bebe i mi ne možemo biti ponosniji na njih", kaže ponosna 56-godišnjakinja. "Odrasle su u sjajne mlade žene, svaka sa svojim snovima i ambicijama. Ništa ih neće spriječiti da postignu svoje ciljeve. Od dana kada su nam donešene odgajane su s bezuvjetnom ljubavi. Bog ih je blagoslovio u našu njegu i zauvijek smo zahvalni."

Život blizanki potpuno je različit od života njihove prirodne majke, koja još nije uspjela pronaći stabilnost, stalni dom, ili stalan posao. Tranda je bila 28-godišnja majka petero djece kada je njene četveromjesečne blizanke za 6.000 dolara usvojio par iz San Bernardina u Kaliforniji, Richard i Vickie Allen.

Bježanje s bebama

Osam tjedana kasnije nagovorila je Allenove da joj dopuste još jedan, posljednji posjet curama kako bi se zauvijek pozdravila s njima. No nakon što je blizanke odvela van, više se nije vratila.

Uskoro je britanski par Kilshaw stigao u San Diego, gdje im je Wecker pokazala svoje kćeri. Dva dana kasnije brat Vickie Allen suočio se s parom u njihovom hotelu i zahtijevao da vrate bebe koje su plaćene. Kilshawi su tvrdili kako do tada nisu ni znali za Allenove, te su brzo napustili Kaliforniju. Sljedećeg su tjedna vozili Wecker i njenu trogodišnju kćer do St. Louisa, kako bi dobili rodne listove blizanki, a zatim u Arkansas, gdje se papiri za usvajanje mogu srediti za samo 10 dana.

shimmer fallback
shimmer fallback

Papiri za usvajanje su ubrzo bili gotovi, nakon petominutnog saslušanja. Ubrzo zatim Kilshawi su odveli blizanke, preimenovane u Kimberly i Brendu, u njihov novi dom u sjevernom Walesu. Kada je eruptirala kontroverza oko prodaje blizanki FBI je provodio istragu u SAD-u dok se ondašnji britanski premijer Tony Blair zakleo da će zabraniti takve prodaje.

Pronalazak prave obitelji

Na kraju su Kiar i Keyara, koje sad žive pod drugim imenima, oduzete Kilshawima i vraćene u SAD. Odvedene su u svoju rodnu državu Missouri, gdje su socijalne službe već našle obitelj za njih.

"Bila je to sudbina. Sjećam se a sam ih vidio na TV nedugo nakon što su bile predane britanskom paru. Sjećam se kako sam mislio da kako je to tragična situacija", priča njihov otac usvojitelj, kojem su sada 72 godine. "Jednog jutra moja se supruga spremala na posao a ja sam još bio u krevetu jer sam tek došao u mirovinu i rekao sam "Pogledaj ove slatke djevojčice."

"Nedugo nakon toga primio sam telefonski poziv od socijalne službe i oni su rekli: 'Imamo blizanke koje su trenutno u inozemstvu. Hoćete li ih uzeti? Treba im stabilan dom.' Osjetio sam da mi je dužnost da ih uzmem. Doveli su ih ravno iz zračne luke i nikada nismo požalili." Blizanke su u novi dom stigle dobrog zdravlja unatoč svemu što im se dogodilo.

Većina je ljudi spremno dočekala blizanke, no nakon svih kontroverzi nisu se svi slagali s njihovom odlukom. "Moja je supruga izgubila nekoliko prijatelja zbog činjenice da smo uzeli Kiaru i Keyaru. Smatrali su da se djevojčice trebale vratiti Trandi, no socijalna služba nije htjela da se to dogodi."

Neuspješni majčini pokušaji

Djevojčice su prvih par godine živjele sigurne od skandala koji ih je pratio rano u životu, a onda je 2006. Tranda Wecker, koja do onda nije održavala kontakt s njima, pokrenula pravni postupak da ih dobije natrag.

"Cure su tada baš dobro napredovale. Sjajno su se smjestile i bile su jako sretne", kaže njihova adoptivna majka.

Kada je Wecker od suda zatražila pristup djeci, sud je odredio da će to biti dozvoljeno tek kada djevojke saznaju svoj pravi identitet od adoptivnih roditelja i socijalnog radnika. "Curama je onda bilo samo šest godina", kaže njihova majka. "No činjenica je kako nikada nismo skrivale istinu od njih. Znale su tko su."

Image
TRAGIČNO: /

Nakon usvajanja 75 bolesne djece milijunašica izgubila bogatstvo i dobila rak

U to se vrijeme Wecker zaklinjala da će dobiti djevojke natrag, ali im je uskoro, baš kao i 2001., okrenula leđa. "Kontakt koji djevojke imaju s Trandom ovisi o njima", rekla je njihova majka. "No Keyara ne želi imati ništa s njom."

Blizanke su vrijedno učile tijekom školovanja te aktivno sudjelovale u sportu. Sada na sveučilištu priključile su se glazbenom bandu. Trenutno djevojke još uvijek žive u obiteljskoj kući s roditeljima, no nadaju se kako bi sljedeće godine mogle odseliti. Iako su identične, kako su odrastale razvile su jako različite osobnosti te je Keyara više otvorena i vesela dok je Kiara više rezervirana i odmjerena.

Play ponuda
Play ponuda