Play ponuda

Djeca koju roditelji isuviše štite imaju slabiji mozak

shimmer fallback

Roditelji koji se ponašaju previše zaštitnički prema djeci ne ograničavaju samo njihovu slobodu nego mogu i usporiti razvoj mozga na područjima odgovornim za mentalno zdravlje.

11.3.2010.
22:14
Play ponuda

Djeca nesnosno brižnih roditelja imaju slične probleme kao i ona onih koji ih zanemaruju - i jedni i drugi skloniji su psihijatrijskim poremećajima koji su posljedica slabijeg razvoja kore mozga.

Da bi ispitao ovu vezu prof. Kosuke Narita sa sveučilišta Gunma u Japanu skenirao je mozgove 50 osoba u 20-im godinama koji su ispunili upitnik o bliskim odnosima s drugima te o ponašanju svojih roditelja tijekom prvih 16 godina života.

Oni koji su u upitniku zaokružili izjave: "nisu željeli da odrastem", "pokušali su kontrolirati sve što sam radio" i "pokušali su me natjerati da se osjećam ovisan o njima", imali su manje sive tvari u određenim dijelovima kore mozga nego oni koji su imali zdraviji odnos s roditeljima. Oni među njima koje je zapostavljao otac, ne i majke, također su imali ovaj nedostatak sive tvari.

Navedeni dio kore mozga razvija se tijekom djetinjstva, a abnormalnosti na ovom području uobičajene su kod osoba oboljelih od schizophrenije i drugih mentalnih bolesti.

Prof. Narita i njegov tim smatraju da pretjerano izlučivanje hormona stresa kortizola – zbog zanemarivanja ili zbog prevelike pažnje - i manjak dopamina ometa razvoj sive tvari.

Play ponuda
Play ponuda