Play ponuda

(NE)OČEKIVANO / Objavljena lista najboljih i najgorih gradovi za život u 2022.: Pogledajte infografiku, što kažete na ovaj top 10?

Foto: Shutterstock

Ako se planirate preseliti u novi grad, trebali biste razmotriti rezultate novog istraživanja

5.1.2023.
16:13
Shutterstock
Play ponuda

Svake godine istraživačka tvrtka The Economist Intelligence Unit (EIU) objavljuje izvješće u kojemu rangira najbolje i najgore gradove za život u protekloj godini.

Izvor: Marko Picek/ PIXSELL

Najbolji gradovi

U istraživanju gradova gledalo se i bodovalo pet kategorija: sigurnost, kultura, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Beč je treći put u proteklih pet godina zasjeo na prvo mjesto najboljih gradova za život. Dobio je maksimalne bodove za sigurnost, zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. Ostali gradovi dobri za život su Kopenhagen te Zürich koji dijeli mjesto s Calgaryjem. 

Na petom mjestu je kanadski grad, Vancouver, a u najboljih deset ušli su Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melbourne. U izvješću se navodi da su gradovi srednje veličine u bogatim zemljama prolazili iznimno dobro u istraživanju.

Izvor: Shutterstock

Kopenhagen

Najgori gradovi

Analizirali su se i najgori gradovi. Najmanje bodova u njihovoj analizi imao je Damask u Siriji, Lagos u Nigeriji i Tripoli u Libiji. 

Izvješće pripisuje njihove bodove društvenim nemirima, terorizmu i sukobima u svakoj od zemalja.

Izvor: Profimedia
Play ponuda