PALI SVAKI PUT / Profesionalni trik za paralelno parkiranje u 15 sekundi: 'Ne radite ove greške'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Stručnjak za vožnju pokazao je kako se s lakoćom paralelno parkirati, a njegov trik pali svaki put

3.6.2024.
15:54
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Bilo da se pripremate za vozački ispit ili ste čak iskusni vozač, možemo se složiti da paralelno parkiranje ponekad izaziva pravu muku. Pa, što je zapravo paralelno parkiranje i kako ga olakšati?

To je vještina postavljanja vašeg vozila paralelno s rubnikom, obično kako biste se smjestili između drugih automobila. Jedan je stručnjak za vožnju na društvenoj mreži TikTok objavio video u kojem je objasnio kako najlakše parkirati na ovaj način, a kako kaže, uz pomoć videa ćete paralelno parkiranje savladati u samo 15 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPASONOSNI TRIK /

Uklonite neugodan miris klime u automobilu u nekoliko sekundi: 'Jednostavno je i jeftino'

Image
SPASONOSNI TRIK /

Uklonite neugodan miris klime u automobilu u nekoliko sekundi: 'Jednostavno je i jeftino'

Trebali biste se pobrinuti da vozite naprijed uz liniju parkirnog mjesta sve dok vaš retrovizor ne bude u ravnini s prvim od dva automobila između kojih se namjeravate parkirati. Kada to napravite, počnite okretati upravljač do kraja udesno prije nego što krenete s vožnjom u rikverc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada u lijevom retrovizoru vidite rubnik, vratite volan na početak. Zatim možete nastaviti s vožnjom unatrag sve dok guma ne dođe u kontakt s bijelom linijom, okrenite upravljač do kraja ulijevo i nastavite s vožnjom unatrag dok se ne smjestite na parkirno mjesto", objasnio je u videu.

Pogreške pri parkiranju

A što je s pogreškama prilikom parkiranja? Da se poštuju pravila, nesreća ne bi bilo pa je tako važno pripaziti na stvari kod kojih vozači najčešće griješe, a zbog koji može doći do nesreće. U nastavku možete vidjeti neke od najčešćih grešaka vozača prilikom izvođenja paralelnog parkiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inzistirate na uskom parkirnom mjestu

Čak i ako prostor izgleda baš kako treba za vaše vozilo, ne želite riskirati da naletite na druga vozila tako što ćete svoj automobil ugurati u prostor koji je baš po mjeri. I dalje vam je potrebno dovoljno prostora za manevriranje vašeg automobila na mjesto, piše Medium.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrešna procjena

Postoji tehnika pravilnog paralelnog parkiranja i sve počinje dobrim položajem. Morate naučiti koliko blizu ili daleko trebate biti od automobila kako biste mogli ispravno manevrirati svojim vozilom. Ako ste predaleko, možda nećete moći ispravno namjestiti svoj automobil.

Pomicanje kotača dok je auto na mjestu

To se odnosi na pomicanje kotača kada automobil nije u pokretu, što vas sprječava u tome da svoje vozilo parkirate učinkovito i čak može uzrokovati pogreške u procjeni sitaucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovanje mitovima

Postoji mnogo lažnih uvjerenja koja uključuju paralelno parkiranje. Recimo, neki ljudi još uvijek koriste trik s kvakom. Prema ovom triku, vi i automobil pokraj vas trebali biste imati iste ručke na vratima kako biste svoj automobil mogli parirati na to mjesto. Ne radi ako vaš automobil i automobil pored vas nisu iste vrste automobila.

Ne gledate mrtvu točku

Neki vozači zaborave obratiti pažnju sva mjesta pri paralelnom parkiranju i zbog toga često dođe do nesreće. Možda se čini kao osnovna stvar koju treba učiniti, ali mnogi vozači to i dalje zaboravljaju učiniti. Donesite ispravne odluke kada je u pitanju paralelno parkiranje. Ako mislite da ne možete parkirati na željenom mjestu, pronađite bolje mjesto za parkiranje vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Provjerili smo što je razlog velikog rasta kupnje automobila i kako se kreću cijene

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo