prvi u mnogočemu / Vodeni most, Skywalk, besplatna Wi-Fi plaža... Znate li ove zanimljivosti o Hrvatskoj?

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Hrvatska je puna iznenađenja i zanimljivosti koje je čine jedinstvenom destinacijom, a ovo su neke poznatije i manje poznate činjenice

13.6.2024.
15:20
Matko Begovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska ima ukupno 1.244 otoka, otočića i hridi. Unatoč tom velikom broju, samo je 78 otoka naseljeno. Ova raznolika arhipelaška struktura čini Hrvatsku jednom od najbogatijih zemalja po broju otoka na Mediteranu. Najveći otoci su Krk i Cres, a popularni su turistički otoci Hvar, Brač, Korčula i Mljet.

Hrvatska ima ukupnu dužinu obale od oko 5.835 kilometara. Od toga, kopnena obala Jadranskog mora iznosi oko 1.777 kilometara, a obale otoka, otočića i hridi čine preostalih 4.058 kilometara. Ova razvedena obala sa svojim brojnim otocima, uvalama i zaljevima pruža brojne mogućnosti za istraživanje i uživanje u prirodnim ljepotama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivosti o Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja bogata poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama. Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali:

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

1. Najstariji grad u Europi

Vinkovci, mali grad u istočnoj Hrvatskoj, smatra se jednim od najstarijih naseljenih gradova u Europi. Ljudi ondje žive neprekidno više od 8.000 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

2. Izum kravate

Hrvatska je domovina kravate. Ovaj modni dodatak potječe od hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća koji su nosili marame oko vrata, što je postalo popularno širom Europe kao "Croata", što je kasnije evoluiralo u "kravatu".

3. Najmanji grad na svijetu

Hum, grad u Istri, često se navodi kao najmanji grad na svijetu. Ima samo 20-ak stanovnika, ali unatoč svojoj veličini, ima status grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

4. Dubrovnik kao inspiracija

Grad Dubrovnik bio je inspiracija za "King's Landing" u popularnoj seriji "Igra prijestolja" (Game of Thrones). Mnoge scene iz serije snimane su upravo u ovom prelijepom gradu.

Image
JESTE LI IH POSJETILI? /

Ove plaže proglašene su najljepšima u Europi. Na popisu i četiri hrvatske

Image
JESTE LI IH POSJETILI? /

Ove plaže proglašene su najljepšima u Europi. Na popisu i četiri hrvatske

5. Više od 1.200 otoka

Hrvatska obala Jadranskog mora prekrivena je s više od 1.200 otoka, otočića i hridi, od kojih je oko 50 naseljeno. Najveći otoci su Krk i Cres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

6. Špilje i krške formacije

Nacionalni park Plitvička jezera poznat je po svojim jezerima i vodopadima, ali i po mnogim špiljama. Postoji oko 50 špilja u ovom nacionalnom parku.

7. Gastronomski specijaliteti

Hrvatska kuhinja je vrlo raznovrsna i razlikuje se od regije do regije. Na primjer, Istra je poznata po tartufima, a Dalmacija po ribljim specijalitetima i maslinovom ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

8. Prva besplatna Wi-Fi plaža na svijetu

Plaža Bačvice u Splitu bila je prva plaža na svijetu koja je nudila besplatan Wi-Fi pristup.

9. Pula i njezin amfiteatar

Pula, grad na istarskom poluotoku, ima jedan od najsačuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu. Amfiteatar u Puli, poznat kao Arena, izgrađen je u 1. stoljeću i mogao je primiti oko 23.000 gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

10. Nebeska šetnica Skywalk na Biokovu

Na planini Biokovo, blizu Makarske, nalazi se Nebeska šetnica Skywalk – stakleni vidikovac koji se prostire izvan litice, pružajući spektakularan pogled na Jadransko more i otoke.

Manje poznate činjenice o Hrvatskoj

Hrvatska je zaista jedinstvena zemlja s raznovrsnom ponutom, kako u povijesnom, tako i u prirodnom i kulturnom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo nekoliko neobičnih i manje poznatih činjenica o Hrvatskoj koje samo rijetki znaju:

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

1. Kravat pukovnija

Svake godine u Zagrebu se održava manifestacija pod nazivom "Kravat pukovnija", koja obilježava povijest i značaj kravate u hrvatskoj kulturi. Ovaj neobičan događaj uključuje paradu i ceremonije koje slave kravatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Zlarin – otok bez automobila

Otok Zlarin u Šibenskom arhipelagu jedan je od rijetkih otoka na kojem su automobili zabranjeni. Ovdje možete uživati u miru i tišini, bez buke motora.

3. Muzej prekinutih veza

U Zagrebu se nalazi jedinstveni Muzej prekinutih veza, posvećen propalim ljubavnim vezama. Muzej prikazuje predmete koje su bivši partneri donirali, s pričama koje stoje iza njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

4. Kravata oko Arene u Puli

U 2003. godini, oko amfiteatra u Puli postavljena je najveća kravata na svijetu, duga 808 metara i široka 25 metara. Ovaj spektakularni prizor bio je dio umjetničke instalacije.

5. Najveća bijela špilja

U Hrvatskoj se nalazi Vjetrenica, najveća i najpoznatija bijela špilja na Balkanu, smještena u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Ova špilja ima bogatu faunu, uključujući endemske vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

6. Hum kao najmanji grad

Iako je već spomenut, zanimljivo je da Hum ima vlastitog gradonačelnika, izabranog glasovima svih stanovnika.

7. Hrvatski superheroj

Hrvatska ima svog superjunaka – Super Hrvoja, koji se pojavljuje u stripu kao zaštitnik Hrvatske, bori se protiv zlikovaca i promiče hrvatske vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

8. Najsjevernija točka Mediterana

Grad Savudrija na zapadnoj obali Istre je najsjevernija točka cijelog Mediterana. Poznat je po svom svjetioniku izgrađenom 1818. godine, koji je najstariji operativni svjetionik na Jadranu.

9. Najstarija aktivna solana

Solana u Stonu, na poluotoku Pelješcu, najstarija je aktivna solana u Europi i jedna od najstarijih na svijetu. Postoji od rimskog doba i još uvijek proizvodi sol na tradicionalan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

10. Vodeni most

U nacionalnom parku Krka, na rijeci Krki, postoji rijetki fenomen – vodeni most. To je mjesto gdje jedan vodopad prelazi preko drugog, stvarajući iluziju da voda "mostom" prelazi iz jednog dijela rijeke u drugi.

Hrvatska je puna iznenađenja i zanimljivosti koje je čine jedinstvenom destinacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski je izum, a danas je njezin dan: 'Muškarac s odijelom i košuljom, a da fali kravata - nije kompletan'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo