SKRIVENI BISER NADOHVAT RUKE / Ovaj gradić svakako treba posjetiti: Zidine starog grada nisu jedina znamenitost, tu je i - Munjara

Image
Foto: TZP Kupa / KAportal

Ozalj je grad prepun tajni, čarobnih kutaka i još čarobnijih trenutaka. Neoklasicistička ljepotica stara Munjara na koju puca pogled s kupališta samo je jedna od njih

31.7.2023.
15:20
TZP Kupa / KAportal
Play logo

Kada birate mjesto za turistički posjet, onda hidroelektrana u pravilu nije ono to će prevagnuti pri odabiru. Osim ako u pitanju nije - Ozalj. U samome središtu Ozlja, naime, osim Starog grada na litici iznad rijeke Kupe, ponad pjenušavog slapa, čovjek će lako uočiti još jedan bajkoviti prizor - kamenu neoklasicističku palaču s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, okruženom stražom visokih smreka, piše KAportal.

Iza kamenog zdanja, koje se doima poput dvorca, krije se stara hidrocentrala - Munjara. Jedan je to od od najljepših primjera industrijske arhitekture i pravi dragulj ozaljske i hrvatske povijesti elektrifikacije. U to se posjetitelji Ozlja mogu i sami uvjeriti jer je moguć organizirani posjeti uz praćenje stručnog vodstva elektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Munjara - atrakcija za sebe

Smještena na rijeci Kupi, hidroelektrana nije samo zaslužna za razvoj ozaljske i karlovačke industrije već i prava atrakcija za sebe. Industrijsko zdanje svoje romantično ruho duguje domaćem sinu i karlovačkom gradskom "inžiniru" Valerijanu Rieszneru te slavnom arhitektu Hermanu Bolleu koji stoji iza zagrebačke i đakovačke katedrale, groblja Mirogoj, grobnice obitelji Jelačić i brojnih drugih zdanja. Zahvaljujući njima, HE nalikuje bajkovitom malom dvorcu na rijeci i u zelenilu.

Danas prepoznatljivi znak grada Ozlja, ova prekrasna hidroelektrana izgrađena je za potrebe rasvjete grada Karlovca. S gradnjom je počela 1907.godine, čak 12 godina nakon što je nastala prva ideja o njezinoj izgradnji. Sagrađena je u manje od godinu i pol dana, što je i danas teško zamislivo. U pogon je puštena u ljeto 1908. godine. Zanimljivo je da je grad na četiri rijeke po uvođenju električne struje, bio drugi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom, dok je prvi bio Šibenik 1895. godine.

shimmer fallback
shimmer fallback

I Tesla dao obol izgradnji

Kuriozitet koji je vezan za izgradnju hidroelektrane uključuje, naravno, Nikolu Teslu, koji se 1892. godine zalagao za gradnju hidroelektrane na Korani ili Kupi, što se na kraju pokazalo kao pravi potez, s obzirom da je Karlovac doživio elektrifikaciju prije glavnog grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Istoga dana kada je ova hidroelektrana puštena u pogon, utemeljena je i Elektra Karlovac, danas dio tvrtke HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o., odnosno distribucijsko područje Elektra Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Sve ove godine, od davne 1908., uz više od pet tisuća sati rada godišnje, i danas proizvodi dragocjenu električnu "zelenu" energiju. Radi u istim gabaritima i objektu kao i proteklih sto godina, dok je oprema djelomično mijenjana, piše KAportal.

Kupanje s pogledom na Munjaru

Da je dobivena energija iz HE Ozalj čista i ekološki sigurna, dokazuje činjenica da je prije osam godina, dobila certifikate za zelenu energiju, kao i sve hidroelektrane u Hrvatskoj. Kupači u neposrednoj blizini objekta to dodatno potvrđuju. Naime, podno Munjare smjestilo se moderno opremljeno gradsko kupalište, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Ozalj kao turistička destinacije sve je više prepoznat kod onih gostiju kojima je praktički "nadohvat ruke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dnevni gosti pristižu iz Zagreba, Karlovca, ali i drugih dijelova Hrvatske, te susjedne Slovenije koja je tek malo dalje uz Kupu, a otkad je maknuta granica svatko može opušteno na hrvatsku ili slovensku stranu. Kupa je rijeka koja je oduvijek spajala dva prijateljska naroda, a sad više nema ni te omražene granice.

Poseban šarm daje mu Dnevni boravak na Kupi, koji je središte ozaljskog ljeta na otvorenom, a iza raznovrsne gastro ponude stoji poznati domaći restoran Žganjer iz obližnjeg Jaškova. taj je restoran već desetljećima poznat po vrhunskoj janjetini, a kako plaža baš i nije neko mjesto za okretanje ražnje iz kuhinje ovog obiteljskog restorana osmišljena su jela koja kombiniraju tradicionalne okuse s "modernim twistom". Ne treba posebno napominjati da se koriste samo svježi sastojci lokalnih OPG-ova, a ljetni hit su burgeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

Uživancija i za nepca

U restoranu Žganjer kažu kako za ljubitelje klasike pripremaju BBQ burger te Krčki burger napravljen s mesom janjetine i krčkim sirom, dok ljubitelji kontinentalne hrane mogu uživati u Slavonskom burgeru s kulenom i špekom. Osim glavnih jela, ponuda također uključuje izbor ukusnih predjela poput janjećih uštipaka, hladne salate sa šurlicama i domaćih deserata. U ponudi je i menu za djecu, vegetarijance i vegane, kako bi se gostima osigurao izbor koji odgovara svim njihovim preferencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ozalj je grad prepun tajni, čarobnih kutaka i još čarobnijih trenutaka. Neoklasicistička ljepotica stara Munjara na koju puca pogled s kupališta samo je jedna od njih, piše KAportal.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo