Play ponuda

NEPAL PREKLINJE: / Molimo sve da prestanu kenjati, Mount Everest je prepun govana!

shimmer fallback

Necistoca koja oko 700 planinara godisnje ostavi na Everestu postaje prava posast, pozalili su se iz Nepala.

3.3.2015.
15:27
Play ponuda

Preko 700 planinara i vodica, koliko ih u 2 mjeseca planinarske sezone pojesti Everest, ostavi hrpu fekalija na padinama, a s tim problemom nitko da se uhvati u kostac.

Kako bi smanjilo zagadenje i ocuvala prirodna ljepota planine, iz Nepala urgiraju da se poduzmu mjere kojima ce se sprijeciti ekoloska, ali i sanitarna katastrofa.

'Planinari obicno kopaju rupe u snijegu oko 4 stalna kampa i koriste ih kao toalet', objasnio je Ang Tshering, a sada se tamo nalaze ljudske fekalije koje su se talozile desetljecima.

Na najnizem kampu su uvjeti pitomiji pa postoji i osoblje i toaleti, no na visim kampovima planinari su prepusteni svojim satorima i snalazljivosti.

Od ove sezone primjenjivat ce se pravila koja bi trebala rijesiti problem bacanja otpada po planini pa su tako svi planinari duzni ostaviti 4.000 dolara u najnizem kampu, koje ce dobiti nazad samo ako se vrate s 8 kilograma otpada, koliko iznosi procjena da svaki planinar ostavi na Everestu. Rjesenje za problem ostavljenih fekalija tek se trazi.

Play ponuda
Play ponuda