Play ponuda

NAJHLADNIJI NA SVIJETU / Ovaj ruski grad poznat je kao 'zatvor bez rešetki': Najniža zabilježena temperatura bila je -64, a što kažete na ovakva ljeta?

Foto: Роман Иванов/Facebook

Sibirski grad Jakutsk neki nazivaju i 'zatvorom bez rešetki'

15.12.2022.
11:40
Роман Иванов/Facebook
Play ponuda

Ako ste ljubitelj ekstremnih vremenskih prilika, ledeni sibirski grad Jakutsk u Rusiji će vam se sigurno svidjeti. On ne samo da je jedan od najhladnijih gradova na svijetu (u siječnju je prosječna temperatura -43,2 stupnja Celzija ) već je i mjesto gdje su ljeta toliko topla da je cijela regija ispunjena rojevima komaraca.

Grad broji 269.486 ljudi prema popisu iz 2010. godine, a prosječna godišnja temperatura je -7 stupnjeva. Kuće i zgrade u njemu izgrađene su na stupovima zakopanim duboko u zemlju kako bi izdržale pritiske koje na njih radi zaleđena zemlja, a iz istog razloga su iznad zemlje postavljene cijevi za plin i kanalizaciju.

Ipak, ovaj ledeni grad, u kojem je najniža zabilježena temperatura -64 stupnja, ima široku ponudu: filmsku industriju, kazališta, festivale.

Kako izgleda život u Jakutsku?

Danas je Jakutsku poznat kao administrativni, politički, kulturni i znanstveni centar za čitavu rusku Dalekoistočnu federalnu regiju. Ali, nije sve tako počelo. Drugačije rečeno, zbog negostoljubivih uvjeta koji ovdje vladaju, vlasti su smatrale da je čitavo područje svojevrstan "zatvor bez rešetki".

Ekonomska prekretnica se dogodila tijekom industrijskog razvoja regije u 19. i 20. stoljeću, a čak i danas najveći dio privrede se zasniva na rudarstvu. Iskopavanje ugljena je ovdje uobičajeno, ali su rudnici dijamanata i zlata daleko profitabilniji. Ipak i pored bogatstva prirodnim resursima koji na tržištu dostižu vrtoglave cijene, mnogi od stanovnika ovog grada se suočavaju s teškim siromaštvom - zbog kojeg često moraju podignuti kredit u lokalnoj banci kako bi kupili dugačku bundu (potrebnu za najhladnije mjesece).

Play ponuda

Što se tiče tipične kuhinje, prehrana lokalnog stanovništva se bazira na mliječnim proizvodima, mesu, ribi i bobičastom voću. Najpopularnije meso je ono od soba, a mještani često služe jelo "indigirka" - napravljeno od marinirane ribe isječene na kockice.

Prirodne ljepote

Pored snijega, u gradu se često može vidjeti i tzv. "stambena" magla koja nastaje kada je zrak toliko hladan da se toplina iz kuća i automobila ne može dignuti. Sve ovo mu na neki način daje mističan izgled koji upotpunjuje jedna od triju rijeka koje se ulijevaju u Sjeverno polarno more.

Iako u Jakutsku postoje dva aerodroma, stići do njega tijekom najhladnijih zimskih mjeseci predstavlja nemoguću misiju jer se gorivo u avionu na tako niskim temperaturama smrzne. S druge strane, kopneni putovi su uglavnom neprohodni sve do kasnog proljeća. Ali, tko god se nađe u njemu može obići Muzej mamuta u kojem se nalaze sačuvani čitavi leševi ove izumrle životinje, kao Kraljevstvo permafrosta, podzemni muzej s desetinama ledenih skulptura koje zbog klimatskih uvjeta ne mogu otopiti, piše Nportal.