NIJE ŠALA! / Konzumiranje alkohola u avionu moglo bi biti smrtonosno, čak i za mlade, zdrave ljude

Image
Foto: Shutterstock

Alkohol u avionu je nekima normalna stvar, no neke bi mogla stajati ozbiljnih zdravstvenih posljedica

5.6.2024.
7:17
Shutterstock
VOYO logo

Napokon je došlo vaše vrijeme za odmor i sjedite u avionu u kojem vas stjuardesa ponudi alkoholnim pićem… Rijetko tko će odbiti zdravicu u čast početka godišnjeg odmora. Međutim, jednim istraživanjem je otkriveno da alkohol na letu nije dobar za srce putnika. Ako se pitate zašto, riječ je o tome da se tijekom konzumacije alkohola u letu, smanjuje količina kisika u krvi i povećava broj otkucaja srca. To je slučaj čak i kod mlađih osoba koje pucaju od zdravlja.

"Konzumacija alkohola je zdravstveni rizik koji se može lako izbjeći", rekli su akademici s Instituta za zrakoplovnu medicinu u Njemačkoj za The Sun i dodali: "Moglo bi biti korisno razmotriti izmjenu pravila kojom bi se ograničio pristup alkoholnim pićima u zrakoplovima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI /

Stjuard otkrio što se u avionu ne bi trebalo raditi baš nikada: 'Ovo je grozno'

Image
SAVJETI ZLATA VRIJEDNI /

Stjuard otkrio što se u avionu ne bi trebalo raditi baš nikada: 'Ovo je grozno'

Najveći rizik imaju srčani bolesnici

Pišući za časopis Thorax, istraživači su naveli da je poznato da hipobarično okruženje, ono s niskim zračnim tlakom, smanjuje razinu kisika u krvi i povećava broj otkucaja srca. Dodali su i da putnici u zračnom prometu sa srčanim problemima imaju povećan rizik od pogoršanja simptoma zbog smanjenog tlaka, a rizik se povećava tijekom spavanja.

Kako bi testirali teoriju lošeg utjecaja konzumacije alkohola i spavanja u hipobaričnom okruženju, promatrali su 48 ljudi u dobi između 18 i 40 godina koji u proveli dvije noći u laboratoriju za spavanje gdje je tlak jednak kao i u zrakoplovu na određenoj visini. Istraživači su proveli ispitivanja spavanja i pomno pratili otkucaje srca i razinu kisika u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Ni mladi nisu izuzetak....

Otkrili su da kombiniranje alkohola i niske koncentracije kisika na velikim nadmorskim visinama, smanjuje kvalitetu sna, predstavlja izazov kardiovaskularnom sustavu i produljuje trajanje niske razine kisika u krvi.

"Ovi rezultati pokazuju da, čak i kod mladih i zdravih pojedinaca, kombinacija alkohola sa spavanjem u hipobaričnim uvjetima, predstavlja znatno opterećenje za srce i može dovesti do pogoršanja simptoma kod pacijenata sa srčanim ili plućnim bolestima", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjernice NHS-a preporučuju ne više od 14 jedinica alkohola na tjedan što odgovara količini vina od pola litre.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Polovica maloljetnika u Hrvatskoj prvu čašu alkohola popije do 13. godine: 'Vrijeme je da se uhvatimo ukoštac s time'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo