Play ponuda

FOTO: / Kako je izgledao nekoć, a kako izgleda danas

shimmer fallback

Kakvo biste stanje zatekli da možete otputovati u prošlost, nekoliko desetaka ili stotina godina? U kakvom bi stanju bile zgrade, okoliš, priroda, u odnosu na današnje stanje stvari?

5.9.2011.
16:04
Play ponuda

To smo se zapitali kad smo razmišljali o slavnim zgradama i gradovima diljem svijeta i tome kako su se, pod utjecajem različitih čimbenika, mijenjali tijekom godina. Usporedili smo stare fotografije pronađene u arhivima s današnjim, stvarnim stanjem stvari.

Kabul (Afganistan) – prije i poslije Talibana Glavni grad Afganistana Kabul bio je neprestana meta napada od sovjetskog rata 1980-ih godina, pa do kontinuiranih napada Talibana, koji su značajno usporili izgradnju grada. Suprotno ostalim gradovima na ovom popisu, Kabul je imao negativan razvoj, od zelenog i mirnog grada pretvoren je u ruševinu, a žene su u njemu osobito progonjene. Kabul je i danas središnja meta napada i bombardiranja raznih pobunjenika, što će samo dodatno otežati rekonstrukciju.

Bangkok (Tajland) Dok su ulice Lumphini Parka u Bangkoku ostale gotovo pa nepromijenjene, sama visina grada doživjela je promjene. Tamo gdje su nekada bile male zgrade, danas stoje deseci vrtoglavo visokih nebodera koji tvore prepoznatljiv obris grada. Lumphini Park danas se nalazi u samom središtu važnog poslovnog okruga, a do sada je bio mjesto nekoliko važnih događanja u Bangkoku i Tajlandu općenito.

Downtown Estate, Rotherhithe (London) Smješten na poluotoku južne obale Temze, Rotherhithe je još od elizabetanskog doba postojao kao luka, a velike je promjene doživio od 1980-ih godina, što se nastavilo sve do 1999. godine, kad je počela izgradnja nove linije cijevi, pa sve do danas. Bogati su ljudi počeli stjecati vlasništvo u ovom nekoć veoma siromašnom naselju i utrli put prenamjeni u stambeni prostor.

Dresden (Njemačka) – prije i nakon napada Kao kraljevska rezidencija kraljeva Saske, Dresden je stoljećima bio vodeće kulturno i umjetničko središte prije nego je sedam puta napadnut od strane britanskih i američkih zračnih snaga u razdoblju od 1944. do 1945. godine. Na grad je bačeno gotovo četiri tisuće bombi, koje su potpuno uništile 39 četvornih kilometara središta grada. Nakon rata, tijekom sovjetske okupacije i još više njemačkog ujedinjenja, krajolik Dresdena malo je zaživio, te mu je vraćen veliki dio prijašnjeg izgleda.

Dubai Iako se od 1085. nekoliko puta spominje postojanje naselja, 'pravi' Dubai stvoren je u 18. stoljeću kao malo ribarsko mjesto. Veliki razvoj započeo je 1960-ih godina s otkrivanjem nafte koja je privukla useljenike, započela je velika potražnja za novim zgradama, te se naposljetku rodio Dubai kao moderna metropola. Među njegovim zgradama nalazi se i Burj Dubai (Khalifa), najviša zgrada na svijetu visoka 828 metara.

Zgrada Flatiron (New York) Smještena na 175 Aveniji na Manhattanu u New Yorku, Flatiron je nekoć bila jedna od najviših zgrada na svijetu, a njezina inovativna konstrukcija izaziva divljenje još danas. S 22 kata i ukupnom visinom od 87 metara, zgrada Flatiron nalazi se na više razglednica od bilo koje druge suvremene zgrade u New Yorku, zaslužujući tako obilježje jedne od najpoznatijih građevina u New Yorku. Zgrada nosi nadimak Burnham’s Folly (Burnhamova glupost) jer arhitekt Daniel Burnham, koji ju je izgradio, nije dobio priliku braniti se od kritika da se zgrada, zbog trokutastog oblika i velike visine, ne može oduprijeti naletima jakog vjetra. Flatiron danas ima preko sto godina, stoji ponosno i dalje je u funkciji.

Vezani članci:

arti-201109020710006 arti-201109020481006 arti-201109020322006

Play ponuda
Play ponuda