Britanska novinarka Camilla Bell-Davies, osvrnula se na lokalne kafiće koji se mogu pronaći u Beogradu, a svoje iskustvo bivanja u nekoliko njih te način socijaliziranja ljudi, objavila je u članku za Guardian.
"Nalazim se u staromodnom kafiću i pijem pivo za drvenim stolom dok odmaram nakon obilnog obroka", započela je Camilla priču o svom boravku u Srbiji.
"Ljudi ovdje plešu po stolovima. Dobro došli u Kafanu", napisala je.
Ova novinarka je primijetila jednu stvar koja ju je posebice iznenadila jer joj se nije činila logičnom.
"Kafić ovdje ima toliko veliku ulogu u svakodnevnom životu ljudi da se događa da će prijatelji ili čak poštar, prije otići nekoga potražiti u kafiću, nego u njihovu domu."
Najveći kulinarski povratak
Nažalost, mnoge tradicionalne kavane zatvorene su 2000-ih, a djelomično je razlog tome manjak želje za promjenama koje bi omogućile veći promet, umjesto oslanjanja na stalne posjetitelje koji su ondje čitav dan za istim stolom.
No, poput britanskih pubova koji se bore za gastronomiju, kavane su prilagodile svoju ponudu kako bi preživjele, najavljujući kulinarski povratak.
"Pratim obnovljenu kavansku turu kroz srce Beograda s iskusnim hedonistom, Goranom Magdićem", rekla je.
Camilla je započela opisom svoga dana koji je započela u najstarijem kafiću u Beogradu po imenu 'Znak pitanja', a koji je poznat po svojoj turskoj kavi, rakiji, omletima, pitama i ostalim balkanskim specijalitetima, a dotakla se i povijesne kamene ulice Skadarlije, koja je nekada bila boemska četvrt grada.
U prošlosti su je posjećivali pjesnici, umjetnici i pjevači, a sada se ondje nalaze kipovi i spomenici koji slave njegovu umjetničku baštinu.
Tri prepoznatljiva stila
Pisala je kako su beogradske kavane stvorile tri prepoznatljiva stila.
Neki nude tradicionalnu balkansku kuhinju i ciganske trubačke bendove, drugi imaju austrougarski utjecaj s jelima poput gulaša i različitih glazbenih atmosfera, a modernije kavane zadovoljavaju mlađu publiku turbofolk glazbom.
Nakon doručka i obilaska znamenitosti, Goran Magdić objasnio joj je sve čari 'Srpske kafane' koju je spomenula kao mjesto za odličan obilni ručak.
"Na obilan ručak zaputili smo se u obližnju Srpsku kafanu, mjesto namijenjeno za glumce susjednog kazališta Atelje 212. Goran mi kaže da bi u doba Jugoslavije bila toliko krcata da je jedan poznati tespijanac, Zoran Radmilović, znao sjediti pored WC kabine i zabavljao sve prisutne", napisala je.
Nahvalila ukusnu hranu
Novinarka se pohvalila kako je s domaćinima jela sočne ćevape i vrhnjem natopljena jela s roštilja, a poslužuju ih stariji konobari u bijelim košuljama i crnim prslucima te kako je srpska kuhinja usredotočena na meso, no dostupne su i vegetarijanske opcije poput pečenog kiselog kupusa, grilane paprike i ukusne juhe.
Deserti su mješavina bosanskog, turskog i srednjoeuropskog, a popularni su i kolači punjeni orasima i pečene jabuke.
"Poslije ovoga, treba mi šetnja Tašmajdanskim parkom. Kako padne noć, konoba se ponovno transformira. Lampe svijetle, a glazba je sve glasnija. Kad domaći glazbenici završe na jednom mjestu, a poželite još glazbe, uputite se u neki od novijih turbofolk barova", opisala je Camilla ovaj romantični noćni ambijent.
"Uspinjem se stepenicama u jednu od njih gdje poznati lokalni glazbenik svira električnu violinu. Ljudi obasipaju njegov prateći orkestar novcem, što je možda čin razmetljivosti, ali to je u duhu ovdašnje zabave. Turbofolk ritmovi visoke energije tjeraju me da plešem do sitnih sati", dodala je ova oduševljena novinarka koja je priznala kako je sutradan jedini mogući lijek za sve doživljeno - "rakija za doručak".
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dok je finska premijerka čekala Kralja Balkana, otela se kontroli i šetkala, a ne ponizno stajala ispod zastave