DVOSJEKLI MAČ? / Poznati kuhar o oglasu koji je podigao puno prašine: 'Plaća od 35.000 kuna? Svi bismo mi voljeli raditi za to, ali... '

Image
Foto: Instagram Petar Vlak

Zbog velike nestašice kuhara u ugostiteljstvu, jedna je žena napisala oglas u Facebook grupi da traži dva kuhara kojima bi dala visoku plaću

10.5.2022.
18:28
Instagram Petar Vlak
Play logo

Iako je predsezona počela te se približava početak prave sezone, potraga za radnom snagom u turizmu je postala sve intenzivnija.

Mnogi su se okrenuli raznim alatima za pronalaskom adekvatnog kadra, a jedna žena se odlučila u Facebok grupi 'Tražim - nudim posao - Hrvatska i EU' napisati oglas da traži dva vrhunska kuhara koji će raditi za plaću od 35 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se radi o veoma prihvatljivoj plaći za taj posao, mnogi su taj oglas "popljuvali", a autorica oglasa im nije ostala dužna.

shimmer fallback
shimmer fallback

Poznati kuhar o oglasu

Instruktor kuhanja Petar Vlak, iz organizacije Šefovi kuhara mediteranskih i europskih regija 'ŠKMER' je prokomentirao plaću koju je autorica oglasa ponudila:

"Baš smo kolege i ja komentirali oglas kada je objavljen. Među kolegama se pozitivno komentiralo i svi bismo mi voljeli raditi za takve novce, ali smo malo i skeptični oko oglasa s obzirom da se godinama svašta obećavalo kuharima, a nije ispunjavalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se isplate plaće

Vlak se dotaknuo i isplati plaće te rekao: "Ako se plaća u cijelosti isplaćuje na račun i davanja državi su onda jako velika. Ne znam tko to može isplatiti i tko može toliko zaraditi bez obzira na dobru predsezonu. Tko daje toliku plaću na račun treba mu resorno ministarstvo dati nagradu. Za 20 tisuća kuna plaće, davanja državi su jednako tolika, a koliko bi tek bilo za plaću od 35.000. Pretpostavljam da vjerojatno ne bi sve išlo na račun. Kada se podijeli na satnicu i uzme u obzir činjenica da je sigurno sezonskog karaktera i onda iznos podijelite na 12 mjeseci, plaća je realna, a morate se i odvojiti od obitelji."

Image
HRVATIMA JE PROSJEK SAN /

Pogledajte koliko će vam iznositi plaća u eurima i graf koji otkriva poražavajuću realnost: Svi živi zarađuju više od nas

Zatim je dodao: "Kad se taj kuhar iza sezone vrati, recimo u Split, nitko ga neće zaposliti. To je dvosjekli mač. Oglas je sa strane kuhara i plaće realan, a s aspekta ugostitelja i nije baš. Tko zna što se krije, moguće da postoji i neka caka u svemu tome, a možda sam u krivu. Puno je onih koji se se bave našim poslom i iskorištavaju situaciju, a bez znanja su i iskustva. Nabijaju cifre, u pola sezone odu ili ucjenju gazde. S te strane i razumijem plaću od 35 tisuća kuna. Nije ni čudo da ljudi daju dobre uvjete, žele naći što boljeg kuhara da im se ne bi dogodilo da u pola sezone ode. Ovako su barem mirni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo