Play ponuda

ČETIRI NOGE DOBRE, DVIJE NOGE LOŠE / Počelo je: Svinje prvi put uhvaćene kako koriste alat

Image

Alate koriste i puno jednostavnija stvorenja, no svinje su se same domislile korištenju drveta

29.3.2023.
8:09
Play ponuda

Iako se često prikazuju tek kao prijelazna faza na putu do slanine, svinje su sposobne za nevjerojatno osjetljivo i socijalno inteligentno ponašanje. Kao dodatni dokaz, znanstvenici su dokumentirali skupinu svinja koje su prvi put koristile alate.

Istraživači su promatrali Visayan bradavičaste svinje (Sus cebifrons), kritično ugroženu vrstu porijeklom sa samo dva otoka na Filipinima, kako koriste štapove za kopanje i izgradnju gnijezda u zoološkom vrtu u Francuskoj, opisujući to u studiji u časopisu Mammalian Biology.

Dok je promatrala svinje u Ménagerie du Jardin des Plantes u Parizu, Meredith Root-Bernstein primijetila je jednu od ženki, po imenu Priscilla, kako kopa područje za gniježđenje sa štapom u ustima.

"Odložila bi malo lišća, premjestila ga na drugo mjesto na humku i malo kopala nosom", napisala je Meredith Root-Bernstein, glavna autorica studije, u svojim bilješkama promatranja još u listopadu 2016.

"U jednom je trenutku podigla plosnati komad kore veličine oko 10x40 cm koji je ležao na tom brežuljku i, držeći ga u ustima, iskoristila ga za kopanje, podižući i gurajući tlo unatrag, prilično energično i brzo", opisuje.

U nizu kasnijih eksperimenata 2016. i 2017. Root-Bernstein i njezin tim istraživača kasnije su dokumentirali tri od četiri svinje koje su grabile zemlju štapom u ustima. Ovo sugerira, kažu istraživači, da se ponašanje društveno prenosilo između obitelji.

Dosta različita inteligencija

Mnoge životinje mogu koristiti alate, od orangutana i gibona do hobotnica i insekata. Doista, neke vrste životinja, poput čovjekolikih majmuna, mogu koristiti alate za desetke različitih namjena. Možda zbog povezanosti s ljudskim ponašanjem, korištenje alata često se povezuje s inteligencijom. Kada je poznata primatologinja Jane Goodall otkrila da divlje čimpanze koriste alate, njezin istraživački partner Louis Leakey navodno je rekao: "Sada moramo redefinirati što znači 'oruđe', redefinirati što znači 'čovjek' ili prihvatiti čimpanze kao ljude."

Međutim, korištenje alata ne znači nužno da je životinja superinteligentna. Na primjer, mravi koriste alate za traženje hrane i vjerojatno su samosvjesni, no mi o njima ne razmišljamo kao o "pametnim" životinjama u istom smislu kao o čimpanzama ili dupinima.

Čini se da je pravi prikaz inteligencije u pogledu korištenja alata fleksibilnost i prilagodljivost. Korištenje alata može biti drugačija vještina ako je instinktivno ugrađeno u vaš mozak, u usporedbi s inoviranjem upotrebe predmeta na temelju jedinstvenih okolnosti oko vas.

Iako istraživači kažu da nije potpuno jasno gdje se ponašanje svinja pri kopanju uklapa u ovo, oni tvrde da se to može definirati kao prva primijećena nenamjerna upotreba alata u obitelji Suidae, skupini sisavaca koja uključuje svinje i veprove.

Play ponuda
Play ponuda