U proizvodnom procesu gotovo svih proizvoda koje koristimo, uključujući papir, pamuk, odjeću i hranu, svaki se dan troše ogromne količine vode. Količina dostupne čiste slatke vode opada jer se više vode crpi iz podzemnih izvora nego što se padalinama vraća natrag u zemlju. Zato bismo se trebali naviknuti na činjenicu da će vode u budućnosti biti manje i naučiti ju štedjeti i voditi bolju brigu o njoj. IKEA ti želi dati nekoliko savjeta koji će ti pomoći u smanjenju potrošnje vode.
1. Postavi brtveni prsten na slavinu
Ako voda iz slavine jako kapa, potroši se više od 100 litara vode dnevno ili 37 m godišnje što puno košta. Novi brtveni prsten, primjerice, košta svega nekoliko kuna. Stoga je potrebno redovito održavati slavine, odnosno paziti da iz slavine ne kapa i kontrolirati troškove.
Kontroliranje protoka vode bit će lakše uz ALESKÄR kuhinjsku miješalicu za vodu – pritiskom gumba na ručki možete birati između koncentriranog mlaza i tuša. Zahvaljujući ovoj funkciji za smanjenje protoka vode bez promjene pritiska, štedite vodu i energiju.
ALESKÄR, Kuhinjska miješalica za vodu, s tušem, krom/cr,1.399 kn
2. Šalica vode za šalicu čaja
Svaki put kad kuhaš vodu, izmjeri koliko ti vode treba. Ulij svježu vodu u čašu ili šalicu, zatim u čajnik. Na taj način nećeš trošiti vodu ni za što. No, imaj na umu kako mnogi električni čajnici, iz sigurnosnih razloga, imaju određenu minimalnu razinu vode koju treba uliti, tako da se ipak i dalje treba držati toga.
RIKLIG, Čajnik, stkl, 69,90 kn
3. Učinkovito kuhanje na pari i u jednoj posudi
Kuhanje ribe, mesa i povrća na pari zdravo je, zahtijeva vrlo malo vode te zadržava okus i hranjive tvari. Ulij manju količinu vode, oko 1 cm, u posudu i na nju stavi umetak za kuhanje na pari. Dodaj sastojke i poklopi. Nemoj predugo kuhati hranu na pari jer će, ako se raskuha, izgubiti sve vitamine. STABIL umetak za kuhanje na paru može se koristiti s većinom 4,5 – litarskih lonaca, a omogućava istovremeno kuhanje različite vrste hrane u samo jednom loncu. Na taj se način štedi energija.
STABIL, Umetak za kuhanje na paru, neh čel, 49,90 kn
4. Kuhaj u voćnom soku
Za kuhanje mrkve ne moraš koristiti vodu. Izreži mrkvu na manje komade pomoću VÖRDA noža za povrće koji onemogućuje da se hrana koju režeš lijepi na oštricu. Kuhaj u svježe iscijeđenom soku od naranče s malo morske soli. Upotrijebi svježe iscijeđen sok od naranče umjesto soka od koncentrata kako bi okus bio što bolji.
VÖRDA, Nož za povrće, crna,59,90 kn
APTITLIGdasku za rezanje možete koristiti i kao poslužavnik za hranu poput voća, kuhanog mesa ili sira.
APTITLIG, Daska za rezanje, bambus,24,90 kn
5. Manje mesa, više povrća!
Ako jedeš puno mesa, trošiš i puno vode. Oko 15 500 litara vode potrebno je za proizvodnju jednog kilograma govedine. Za početak, probaj uvesti jedan dan tjedno bez mesa. Odaberi povrće i proizvode od žitarica koje voliš. Bogato ih začini i kombiniraj na nove načine pa će ti biti zanimljivije. Na taj ćeš način automatski početi jesti više voća i povrća. Prilikom kuhanja, ne zaboravi koristiti lonac jer tako sadržaj lonca brže uzavrije, čime štediš vrijeme, energiju i novac.
ANNONS,Lonac + poklopac, stkl, neh čel, 49,90 kn
Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska.