Prvi instinkt većine ljudi kada vide pauka je da ga ili ubiju ili da pobjegnu glavom bez obzira. No Iva Čupić, apsolventica biološkog odsjeka PMF-a, u svom stanu drži ne samo kućne paukove i tarantule, već i najotrovnijeg europskog pauka - crnu udovicu.

“Imala sam možda 4 godine kada sam čačkala po zemlji i skupljala paukove i sve što sam mogla naći”, prisjeća se Iva. Upravo iz ove ljubavi prema svemu što ima previše nogu je pokrenula projekt ‘Pauk nije bauk’. Na svom instagramu profilu često je objavljivala fotografije i zanimljivosti o paucima i drugim životinjama, no nike mogla ni zamisliti da bi njen profil mogao pomoći nekome tko se boji paukova.

“Projekt funkcionira tako da uslikate pauka koji se našao u vašoj blizini, objavite tu fotografiju na instagramu uz tag @samsa_critters i ja ću vam odgovoriti s par zanimljivih činjenica o tom pauku” objašnjava Iva. vjeruje kako je znanje o objektu straha ključ u pobjedi.

No i ona je imala trenutaka gdje je bila nesigurna. Takvi trenutci su joj se događali samo kad se prvi put susretala s određenom vrstom pauka, a takva situacija je bila i s crnom udovicom koju je kao dijete čuvala u staklenci u kući u Zagrebu.

“Prva misao koja mi je prošla kroz glavu, iako ju dotad nisam nikad vidjela uživo, je bila: ovo bi mogla biti crna udovica”, kaže Iva i dodaje kako ju je oprezno s pincetom izvukla van, a roditelji joj nisu povjerovali da je stvarno uhvatila crnu udovicu.

Osim paukova, njeni terariji su dom i paličnjacima, madagaskarskim žoharima, štrigama i jedinom kralježnjaku: kraljevskom pitonu Kiflici.

“Svi su mi rekli da mora imati ime jer je kralježnjak pa sam pokleknula. Ne dajem imena ostalim životinjama jer već imaju latinsko ime, pa čemu komplicirati?”, šali se Iva.

Iva trenutno piše diplomski na temu hrvatskih paukova.