KAD SE SELIMO? / Otkriven planet vrlo sličan Zemlji, čini se da je pogodan za život! NASA potvrdila: 'Nalazi se u nastanjivoj zoni...'

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia, Eyevine, ESA

Transition Exoplanet Survey Satellite (TESS) otkrio je egzoplanet veličine Zemlje koja se nalazi u "nastanjivoj zoni" sazviježđa Delfin (Dorado) u orbiti, rekli su iz NASA-e

12.1.2023.
13:24
Ilustracija: Profimedia, Eyevine, ESA
VOYO logo

Ovaj egzoplanet, nazvan TOI 700 e se nalazi na udaljenosti od svoje zvijezde u orbiti koja bi omogućila postojanje vode na površini planeta. Planet je vjerojatno stjenovit i otprilike iste je veličine kao naš. Nebesko tijelo predstavlja četvrti otkriven planet koja kruži oko male, hladne M patuljaste zvijezde TOI 700.

Male, hladne, M patuljaste zvijezde poput TOI 700 su uobičajene u svemiru, a za mnoge je otkriveno da su dom egzoplaneta poput sistema TRAPPIST-1 sa sedam egzoplaneta koji će provjeravati svemirski teleskop James Webb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve prati svemirski teleskop James Webb

Najbliža zvijezdi je planeta TOI 700 b, koja je 90 posto veličine Zemlje i završi jednu brzu orbitu oko zvijezde svakih 10 zemaljskih dana. Postoji i TOI 700 c, koji je 2,5 puta veći od Zemlje, a obiđe zvijezdu za 16 dana.

Ovi planeti su vjerojatno "zaključani" tako da su uvijek okrenuti istom stranom prema zvijezdi, kao što je Mjesec uvijek okrenut istom stranom prema Zemlji. Dva egzoplaneta u naseljivoj zoni zvijezde, planeti d i e, imaju duže orbite koje traju 37 i 28 dana. Razlog je što su dalje od zvijezde. Novootkriven planet se zapravo nalazi između ove dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija TESS je počela 2018. godine i prati dijelove noćnog neba tijekom 27 dana, odnosno najsjajnije zvijezde dok prati njihove promjene u sjaju.

Image
SENZACIONALNO: /

Astronomi otkrili tri planeta slična Zemlji koji su 'potencijalno naseljivi'

Image
SENZACIONALNO: /

Astronomi otkrili tri planeta slična Zemlji koji su 'potencijalno naseljivi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo